Kad se završi raspust u 120 škola kreće jedan projekat; Ako uspe, važiće za sve

Izvor: B92, 08.Avg.2023, 09:54

Kad se završi raspust u 120 škola kreće jedan projekat; Ako uspe, važiće za sve

U 120 odeljenja osnovnih i srednjih škola od septembra se uvode dodatni časovi fizičkog, čime počinje pilot-projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo".

Projekat realizuju ministarstva prosvete, sporta i zdravlja.

Kao alarm za realizaciju ovog projekta naveden je porast broja dece koja imaju problema sa kičmom, gojaznošću, ravnim tabanima, motorikom.

I obavezni sistematski pregledi prvačića svake godine pokažu zabrinjavajuće rezultate. Pedijatri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upozoravaju da se deca sve manje bave sportom, a sve više sede za računarom ili tabletom, ne igraju se u prirodi i ne trče, i to ima posledice po njihov razvoj i odrastanje.

Rezultati najnovijih istraživanja po kojima svako peto dete ima loše držanje tela, svako četvrto je gojazno, a 70 odsto dece školskog uzrasta se ne bavi sportskim aktivnostima van škole, podstakli su i Savez nastavnika fizičkog vaspitanja da zatraži da đaci kroz celu osnovnu školu ovaj predmet imaju svaki dan po jedan čas. Oni zahtevaju i uključivanje nastavnika fizičkog u nastavu fiskulture u nižim razredima. Inače, đacima od prvog do četvrtog razreda fizičko vaspitanje drže učiteljice i ono se uglavnom svodi na zajedničke vežbe ili igranje u dvorištu škole.

“Predlog je da u prvom i drugom razredu osnovne škole tri časa drže nastavnici razredne nastave, a dva preostala časa nastavnici fizičkog, a u trećem i četvrtom obrnuto”, naveli su u ovom Savezu I dodali: “Ovakav način bi doprineo i da se umanji eventualni stres koji učenik doživljava prilikom prelaska sa razredne na predmetnu nastavu.”

Savez nastavnika fizičkog predložio je i da se u odeljenjima koja imaju više od 25 učenika, nastava fiskulture drži u dve grupe, kao što je slučaj kod ostalih predmeta sa nastavom praktičnog karaktera.

Sve to bilo je povod da se razmišlja o uvođenju većeg broja časova fizičkog vaspitanja u škole, a kao začetak te ideje pokrenut je projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" kojim đaci dobijaju dva dodatna časa fizičkog vaspitanja. Tako će osnovci imati fizičko pet puta nedeljno, a srednjoškolci četiri puta.

“Ideja projekta je da se unapredi fizičko vaspitanje dece i njihovo zdravstveno stanje koje će se pratiti redovnim sistematskim pregledima”, rekla je Tatjana Medved, predsednica Pododbora za sport Narodne skupštine.

“Zasad su projektom obuhvaćene škole u kojima se nastava odvija u jednoj smeni. Učestvuje 70 odeljenja od prvog do četvrtog razreda, 30 od petog do osmog i 20 odeljenja srednje škole. Ministarstvo prosvete je odlučilo da je to najbolji model kako bi mogli da krenu u pripremu za implementiranje na ceo sistem od školske godine 2024/2025. godine.

Prema planu koji su napravili predstavnici tri resora - prosvete, zdravlja i sporta - pratiće se zdravstveno stanje dece i to tako što će se uvesti sportski lekarski pregledi, koji će osim osnovnog pregleda podrazumevati i obavezan EKG i krvnu sliku, jer su to parametri iz kojih mogu da se uzmu značajni izveštaji i prati zdravlje dece.

Cilj je da se svi lekarski pregledi obave u školama, odnosno da škola osim obrazovanja organizuje i sportske preglede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.