Kad ptičice zapevaju

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad ptičice zapevaju

Britanska pevačica je objavila treći singl "Back to Black" sa drugog albuma, a tokom narednih meseci očekuju je koncerti po Evropi i Americi

Legendarni Pol Veler izjavio je nedavno da je Ejmi Vajnhaus jedan od najboljih vokala koje je ikada čuo, dok je magazin "Rolingstoun" opisao britansku pevačicu kao jednu od 10 umetnika koje morate videti uživo u ovoj godini.

Ejmi Vajnhaus rođena je 1983. godine u Londonu. Odrastala je u Sautgejtu, predgrađu severnog Londona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a njena porodica je englesko-jevrejskog porekla. Sa 12 godina bila je izbačena iz škole, zbog nedoličnog ponašanja. Prvu gitaru dobila je sa 13 godina, a slušala je sve – od Sare Von, Kerol King, Frenka Sinatre i Mahalije Džekson, do "Spešlsa", "Salt en pepe", Mos Defa, "Bisti bojsa". Kada je njen tadašnji dečko, soul pevač Tajler Džejms, odneo Ejmin demo snimak u kuću A&R, oni su je odbili, ali zainteresovali su se čelnici kuće "Ajland", tako da je Vajnhausova počela profesionalnu karijeru sa samo 16 godina.

Njen debi album "Frank" iz 2003. godine prodat je u platinastom tiražu u Velikoj Britaniji i osvojio je Ajvor Novelo priznanje. Drugi album "Back to Black" objavljen je 30. oktobra prošle godine i kao novitet se plasirao na prvo mesto britanske liste. Za ovaj album ovenčana je nagradom Brits pre dva meseca i hvalospevima kritike.

Ejmi je u britanskim medijima proteklih meseci bez pardona pričala o ličnim problema. Kada su je upitali da li je tačno da je smršala zato što su se novinari bavili njenim izgledom, odgovorila je: "Ne slušam nikoga osim samu sebe. Kada bi mi neko rekao da moram da smršam, ja ga ne bih poslušala. A i prestala sam da pušim kanabis i počela da idem u teretanu".

U "Indipendentu" je otvoreno govorila o tome da boluje od manične depresije, ali da odbija da uzima lekove. Priznala je da je patila i od anoreksije i bulimije. Mesecima se govorilo i o njenim ispadima u javnosti uzrokovanim konzumiranjem alkohola. U šou programu koleginice Šarlot Čerč pojavila se pijana, vređala je Bona Voksa tokom dodele Kju nagrada, a navodno je fizički napala jednog obožavaoca posle koncerta.

"Ponekad se izuzetno dobro provodim, međutim, nekad se desi da preteram sa pićem i uništim veče mom dečku. Ponekad sam odvratna pijanica", rekla je Vajnhausova kada su je upitali da li se ponaša nasilno kada konzumira alkohol. Njen omiljeni koktel je "rikstazi" koji se pravi od votke, sautern komforta, likera od banane i bejliza. "Kada popijete dve čaše nemojte da se trudite da krenete bilo kuda. Sedite i čekajte da ptičice počnu da pevaju".

Vajnhausova ima brojne tetovaže golih žena na svom telu. To objašnjava ovako: "Volim pin ap devojke. Ponekad se osećam više kao muškarac nego kao žena, ali nisam lezbijka, bar dok ne popijem sambuku!"

Pre nekoliko dana britanski tabloidi su pisali da se Vajnhausova verila sa svojim dečkom Blejkom Filderom Sivilom, što ona nije potvrdila. Ejmi Vajnhaus je upravo objavila treći singl "Back to Black" sa drugog albuma, a tokom narednih meseci očekuju je koncerti po Evropi i Americi.

J. Koprivica

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.