Kad procvrčiš na poslu

Izvor: Blic, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad procvrčiš na poslu

SRBIJA - Srbija ove nedelje živi sa tropskim vrućinama i temperaturama koje se sve više približavaju četrdesetom stepenu. I narednih dana će se zadržati izuzetno visoke temperature koje će ići do 42 stepena Celzijusa, a moguće kratko osveženje se očekuje u ponedeljak, saopštio je Hidrometeorološki zavod.

Deca i mladi rashlađenje traže na kupalištima koji ovih dana beleže rekordne posete. Stariji i hronični bolesnici ostaju u svojim domovima, pokušavajući da naprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podnošljiv boravak i zamračenim i zatvorenim prostorijama, ako već nemaju klima-uređaje. Ali ima poslova koji se moraju obaviti i kad asfalt titra od žege.

U Nišu juče upekao beton na blizu 40 stepeni. Bilo je 11 kolapsa zbog vrućine. Milkica Kostić, zamenik direktora Hitne pomoći, kaže da bi grad trebalo da povede računa o proglašavanju posebnog režima radnog vremena jer su vrućine nesnosne za neke kategorije radnika.

Iznad roštilja gospođe Zagorke u kafanici „Leskovački gurman" dime se pljeskavice, džigerice i druga teška hrana za ove vrućine. Zagorkin kolega Dejan kaže da je jedini lek za nesnosnu vrućinu promaja. I celodnevno brisanje maramicom.

- Procvrčasmo. Ne znamo kako da se obučemo za posao jer je odeća non-stop mokra - kaže ovo dvoje radnika.

Petko Delić, vozač gradskog autobusa „Transprodukta", kaže da dnevno popije 10 litra vode.

Novica Tasić, direktor gradskog saobraćaja, kaže da je odgovornost vozača mnogo veća po vrućinama.

- Ako je napolju 40, u autobusu je sigurno 50 stepeni. Vozači tokom radnog vremena dele sudbinu putnika - kaže Tasić.

Trojica radnika „Medijane" tovare u 12.30 gomilu đubreta iza Pravnog fakulteta. - U kabini kamiona je nekada 60 stepeni. Najžešće je kada se približavamo deponiji jer se tu i smrad širi - kažu ova trojica radnika.

Milkica Kostić, zamenik direktora Hitne pomoći u Nišu, kaže da su i ekipe ove službe ugrožene. - Možete da zamislite kako je našim ekipama kada uđemo u stan da pomognemo čoveku, a unutra temperatura preko 40 stepeni - kaže ona.

Juče je u Kruševcu zabeleženo 38 stepeni, ali su oni koji rade na otvorenom imali osećaj da je temperatura barem za koji stepen viša.

- Ne pitaj me ništa brate! Ovo je živa muka, ali mora da se radi. Imam svoj rejon koji moram da očistim i niko me ne pita kako mi je - kaže Zoran Radomirović, radnik JKP Kruševac.

Ništa bolje nije ni radnicima u pekarama i kioscima brze hrane.

- Stalno radim pored peći tako da nemam pravi osećaj kolika je temperatura. Nešto češće pijem vodu u koju iscedim limun i to mi pomaže da izdržim - priča Milena Milenković.

Doktorka Radmila Damnjanović, načelnica Službe hitne medicinske pomoći, kaže da u poslednjih nekoliko dana ima znatno više intervencija.

- Imamo pozive iz banaka, pošte, pijace gde i relativno zdravi ljudi kolabiraju zbog visokih temperatura. U poslednjih nekoliko sati imali smo povrede na gradilištu i pad sa drveta - objašnjava doktorka Damnjanović.

U šabačkim selima traje berba kupine. Zemljoradnici kažu da moraju da rade na ovoj vrućini jer pristigla kupina mora da se obere što pre.

- Mi smo prekaljeni radnici, ceo život smo na njivama i navikli smo na svakakve uslove pa i na nesnosne vrućine. Rashlađujemo se vodom i sokovima, pa staviš kapu na glavu i radiš - kaže Marko Jovanović iz Bogosavca dok bere kupine.

Prodavci na novopazarskoj kvantaškoj pijaci su tik iznad asfalta koji je danima vreo.

- Nije lako provesti ovde od 8 do 14 sati. Najbolje me osveže i rashlade sladoledi - kaže trgovac Omer Tafilović.

U Užicu su juče radnici komunalnih preduzeća imali pune ruke posla.

U Ulici Strahinjića Bana u centru grada ekipa JKP „Vododova" sanirala je kvar na cevima ukopanim jedan metar pod zemljom. Četiri radnika kažu da im je efikasnost jedini spas od vrućine.

- Bodrimo jedan drugoga da što pre završimo posao i da se mičemo sa ovog pakla. Zalomila nam se intervencija, nemamo kud - kažu radnici „Vodovoda".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.