Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad novinari zavide šinterima

Kad novinari zavide šinterima

PIROT - U lokalnim javnim preduzećima u Pirotu zaposleni koji imaju završen fakultet ili višu školu imaju manje plate od radnika bez kvalifikacija ili sa samo završenom srednjom školom.

Tako, na primer, čistač ulice, odžačar, grobar ili šinter u JP 'Komunalac' imaju veće plate od novinara sa fakultetskom diplomom u IJP 'Sloboda', ali i od većine zaposlenih u ustanovama kulture. Od poslenika kulture i javne reči, veće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plate imaju i opštinski službenici i matičari sa srednjom stručnom spremom, kao i rukovaoci parnog kotla u 'Toplani' i inkasanti u JP 'Vodovod'.

U Informativnom javnom preduzeću 'Sloboda', od 67 zaposlenih, odnosno polovina, ima višu školu i fakultet, a prosečna plata iznosi 14.810 dinara. 'Komunalac' ima 178 radnika, od kojih osam imaju visoku, a pet višu školsku spremu, a prosečna zarada je 16.579 dinara. 'Vodovod' ima 99 radnika, do toga 10 sa VSS, tri sa VŠS, dok su ostali visokokvalifikovani, kvalifikovani i sa srednjom stručnom spremom, 27 su polufvalifikovani, a 11 nekvalifikovani. Prosečna zarada je 24.056 dinara. 'Toplana' ima 33 radnika, pet imaju VSS, a šest VŠS, a prosečna plata iznosi 23.000 dinara.

Zarade radnika u ustanovama kulture i informisanja u odnosu na komunalna preduzeća su mnogo niže. Dom kulture ima 28 radnika, od toga četiri sa visokom, dva sa višom, 17 sa srednjom i pet sa osnovnom školom. Prosečna zarada je 12.000 dinara. Galerija 'Čedomir Krstić' ima četiri radnika, od kojih je jedan sa visokom, jedan sa višom i dva radnika sa srednjom školom. Prosečna zarada je 17.700 dinara. Narodna biblioteka ima 17 radnika, tri sa visokom stručnom spremom, šest sa višom, osam sa srednjom i jednog zaposlenog sa nižom stručnom spremom. Prosečna plata je 15.544 dinara. Narodno pozorište ima 20 radnika, od toga 11 imaju VŠS ili VSS, a prosečna zarada je 16.600 dinara.

Zoran Panić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.