Kad lepota nestane

Izvor: Politika, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad lepota nestane

Tokom karijere duge pet decenija Džejms Braun je imao čak 98 hitova na Bilbordovoj listi

Legendarni američki pevač Džejms Braun umro je u ponedeljak ujutru u 73. godini. Braun je u nedelju smešten u bolnicu u Atlanti zbog upale pluća, a umro je u 1 sat i 45 minuta ujutru po lokalnom vremenu. Prethodno je otkazao nastupe u Konektikatu i Nju Džersiju koje je trebalo da održi prošle nedelje.

Džejms Braun je bio jedan od najuspešnijih američkih muzičara. Bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je poznat kao Gospodin Dinamit, "najvredniji čovek u šou biznisu", "ministar novog superteškog fanka" i, naravno, "kum soula"!

Džejms Džozef Braun rođen je 1933. godine u Barnvolu u Južnoj Karolini, ali se njegova porodica preselila u obližnji grad Ogastu u Džordžiji. U detinjstvu, da bi pomogao siromašnoj porodici, skupljao je pamuk i čistio cipele. U slobodno vreme, "usavršavao" se u plesnim dvoranama, ali je činio i sitne kriminalne prestupe. Već sa 16 godina bio je osuđen za oružanu pljačku i poslat u maloletnički kazneni dom u Džordžiji. Pušten je posle tri godine.

Kako je jednom prilikom rekao, mogao je da bude profesionalni bejzbol igrač, ali "pevanje i zabava dovodili su žene do ludila", pa se opredelio za muziku. Njegov prvi hit bila je pesma "Please, please, please" iz 1956. godine koja je prodata u milionskom tiražu.

Uticaj Džejmsa Brauna na savremenu muziku je nemerljiv. Mnogi će reći da je upravo on zaslužan za promociju soula, nastanak repa, fanka, čak i diska. Tokom karijere duge bezmalo pet decenija imao je čak 98 hitova koji su ušli na Bilbordovu listu, što je rekord koji je teško dostići. Dobitnik je mnogih nagrada, između ostalih, i tri Gremija, od kojih je jedan za životno delo, koji mu je dodeljen 1992. godine. Jedan je od prvih muzičara koji je uvršćen u Rokenrol hol slavnih 1986. godine. Bio je i ponosni vlasnik zvezde na holivudskom Bulevaru slavnih. Sedamnaest njegovih hitova bilo je na vrhu top lista. Teško je pobrojati pesme koje su obeležile njegovu karijeru – "Out of Sight", "Sex Machine", "I Got you", "Say it Loud i`m Black and Proud", "Papa`s Got a brand new Bag", "Cold Sweat", "It`s a Man`s World", "I Got the Feelin", "The Payback", "Living in America" – samo su neke od numera koje ćemo pamtiti.

Često je imao sukobe sa zakonom zbog posedovanja droge i nasilja u porodici. Ženio se četiri puta. Imao običaj da kaže: "Kada devojke čuju da sam slobodan, dešava se nešto što ne mogu da objasnim. Kao da imam 19 godina!" Imao je šestoro dece, međutim, njegov najstariji sin Tedi poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1973. godine.

U decembru 2004. otkriven mu je rak prostate. Uprkos tome, posle samo nekoliko meseci nastavio je turneju, a pre godinu dana objavio je memoare "James Brown: I Feel good".

Davno je rekao: "Nadam se da ću živeti 200 godina i da nikada neću videti da lepota nestaje", ali želja mu se, nažalost, nije ostvarila.

J. Koprivica

[objavljeno: 27.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.