Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2016, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad institucije koče preduzeća

Poražavajuća je činjenica da institucije neke države nemaju sluha za privredu te države i da godinama ignorišu njihove zahtjeve za olakšavanje poslovanja, čime bi profitirala i ta privreda i ta država i sve to njeno stanovništvo.

Ruku na srce, većina država ima sluha za svoj realni sektor, za ono što je stub te države i što je čini jakom, ali je očigledno da Bosna i Hercegovina i njene institucije vapaje iz privrede čuju na jedno uho, a oni brzinom svjetlosti samo izađu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na drugo uho i tako ukrug, godinama.

Da je to tako, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno među preduzećima iz Republike Srpske, a njih najviše je reklo da im najveći problem u poslovanju iz domena države kao faktora ograničenja predstavljaju mjere i politike iz nadležnosti institucija BiH. Kada to kažu, privrednici iz RS misle na bh. carinske politike, procedure u spoljnotrgovinskoj razmjeni, ali i pitanja graničnih prelaza, jer sve to zajedno direktno utiče na njihovu konkurentnost i koči njihovo poslovanje.

Dakle, privrednici odlučno traže izmjene pojedinih zakonskih propisa, koji se prije svega tiču oblasti akciza, poreza na dodatu vrijednost, carinske politike, rada inspektora na terenu, ubrzavanja pojedinih procedura, ali sve to ide veoma sporo, zbog čega se domaća privreda, između ostalog, nalazi u sve težoj situaciji.

Privrednicima država BiH nije stvorila ni adekvatan poslovni ambijent, zbog čega se suočavaju sa visokim spoljnotrgovinskim deficitom, opštom nelikvidnošću koja prijeti sa potpuno onemogući legalno poslovanje. Uz to, moram naglasiti i da sve to zajedno utiče i na drastično smanjenje stranih investicija u ovu zemlju, jer zaboga, ko će ulagati u zemlju ovako komplikovanih institucija, još komplikovanijih procedura i zemlju političkih prepucavanja. Dok se ne otrgnemo iz okova politike i političkih prepucavanja zarad nekih sitnih poena, neće biti ni napretka domaće ekonomije, u smislu rasta stranih ulaganja, izgradnje proizvodnih kapaciteta, većeg broja radnih mjesta i boljeg žvota svih građana ove napaćene zemlje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.