Izvor: Politika, 12.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad dete odbija lek

Uzalud mu objašnjavate da je to za njegovo dobro – vaše dete beži od kapi za nos ili kašičice sirupa. – Umesto jurnjave po kući mali trikovi

Savladali ste sve teškoće lekarskog pregleda, i svlačenje i oblačenje, i kaži "A", i hladne slušalice... Izlazite iz ordinacije lekara rasterećeni i sa spasonosnim spiskom recepata koji će olakšati jesenje zdravstvene tegobe vašeg deteta. Ali šta ako "operacija sirup" krene mnogo teže nego što ste zamišljali? Evo korisnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saveta iskusnog porodičnog lekara dr Aleksandre Šaranović iz ordinacije Eterna.

– Najmanje nevolja prilikom ispijanja leka zadaju bebe. One po pravilu lako ispijaju lekove. Većina njihovih lekova je u tekućem obliku i prodaje se uz pipete s jedinicama mere, što roditeljima uveliko olakšava posao. Ipak, i oni treba da znaju da je lek najbolje davati bebi koja je u sedećem položaju kako se ne bi zagrcnula. Sadržaj pipete pažljivo i postupno istiskujte. Ako nemate kapaljku, poslužiće i špric bez igle, naravno.

Kada dete napuni godinu dana čulo ukusa postaje istančanije i ono počinje da odbija da popije lek. Od tada je mnogo složenije naterati ga da to učini. Zato je roditeljima potrebno mnogo umešnosti, strpljenja i nežnosti jer sada stvorene navike pratiće ih veoma dugo i važno je ne razviti otpor prema lečenju, ali ni od gutanja sirupa praviti dramu. Možda niste znali, ali dr Šaranović podseća:

– Vaše sedmogodišnje dete veoma dobro zna da mora da proguta sirup iako je neprijatnog ukusa jer je to neophodno da bi ozdravilo. Zato se ne trudite da mu objasnite kako lek pomaže. Dete to zna, ali ne želi neprijatan ukus u svojim ustima. Vaše je da budete uporni. Objasnite to detetu kao jednu od nezaobilaznih dnevnih obaveza kakva je, na primer, pranje zuba. Pokazujte im od malih nogu da je lečenje sastavni deo života bez obzira na ukus leka.

Postoje i neki mali trikovi koji će pomoći da dete lakše proguta neprijatan napitak. Na primer, možete u sirup dodati malo soka od grožđa ili jabuke. I možete mu ponuditi lek dok je zabavljen svojim omiljenim crtaćem na televiziji. Neće se mnogo opirati već će požuriti da se što pre vrati gledanju svojih junaka. Dobro je i da kapi za uši pre ukapavanja zagrejete. Veoma je neprijatan osećaj hladnoće u bolesnom uhu, a bočica zagrejana između dlanova popravlja taj osećaj. Napravite prijatnu, toplu atmosferu pred davanje leka. Dok dete ne navikne da je lečenje samo jedna od obaveza odgovorne osobe, pričajte mu priču držeći ga u nežnom zagrljaju. Kada priča bude na vrhuncu ponudite mu kašičicu, sigurno će popiti lek a da to nije ni primetilo.

Veoma je važno da dok izvodite "operaciju lek" ne napravite sledeće propuste:

– Ne stavljajte lek u bočicu s mlekom. Ne popije li dete sadržaj bočice nećete znati ni koja količinu leka nije popijena. Takođe, nikada ne stiskajte nos svog mališana da biste ga na taj način naterali da otvori usta, a vi mu na brzinu sasuli lek u grlo. Ova operacija može da bude veoma opasna, a dete se može zagrcnuti – upozorava dr Aleksandra Šaranović, porodični lekar.

A mi ćemo dodati i to da je ponekad sve što vam je potrebno – nežnost. Uzmite svoje dete u naručje, recite mu koliko ste zabrinuti za njegovo zdravlje i blago mu ponudite lek. Od načina na koji to pokušate zavisi da li će biti lako ili teško.

Dušica Pavićević

[objavljeno: 12.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.