Kad deca gore - društvo ne postoji

Izvor: B92, 01.Nov.2014, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad deca gore - društvo ne postoji

Za deset meseci, u tri požara, u Velikoj Krsni, Beogradu i Pančevu, osmoro dece tragično je izgubilo život. Deca su živa izgorela ili se ugušila.

Požari su izazvani pokušajem da se deca, koja su već živela u teškom siromaštvu, ugreju. Za tragedije su na odgovornost pozvani roditelji, odnosno majke dece.

Organizacija "Prijatelji dece Srbije" izražava duboko žaljenje zbog tragedija i poziva da se upitamo ko je sve odgovoran.

"Resorna ministrastva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalne samouprave, centri za socijalni rad, patronažne službe – koji svako u svojoj nadležnosti nisu odgovorno i po postojećoj regulativi delovali? Nedostatak regulativa i/ili saradnje između navedenih? Stručnjačka javnost, vladinog i civilnog sektora, koja učestvuje u kreiranju politika za decu, a da se duboko i tačno ne informiše o stvarnom položaju dece u Srbiji, u porodici, na ulici, u vrtiću ili školi, a ne samo na stranama vodiča, platformi i priručnika. Mediji, koji podižu tiraže detaljima tragedija kada se dogode, ali najčešće ne vide potrebu da posvete veću pažnju najranjivijim grupama dece u našem društvu? Rođaci, komšije koji su znali da deca žive u neadekvatnim uslovima, ali pod izgovorom “to nisu naša posla” nisu reagovali, i/ili i sami žive u neljudskim uslovima? Svako od nas, pojedinaca, koji smatramo da time treba da se bavi država, kao neka apstraktna tvorevina, čiji deo nismo?", navodi se u saopštenju ove organizacije.

"Ovi događaji su strašni, poražavajući i naša su slika, u godini kada se obeležava 25 godina Konvencije o pravima deteta, UN. Slika naše države, nas kao njenih građana i društvene zajednice koja se deklariše da su deca njen prioritet. Da li išta učimo iz sopstvenih propusta i nečinjenja", pitaju Prijatelji dece Srbije.

Podsetimo, u požaru u naselju Mali Rit kod Pančeva stradalo dvoje male dece. Krajem septembra slična nesreća dogodila se na Novom Beogradu, kada je stradalo troje mališana.

U požaru porodičnoj kući u zaseoku sela Cepanje kod Velike Krsne decembra prošle godine nastradalo je troje maloletne dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.