Kad Rusi priprete CNN sklanja tekst

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2014, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Rusi priprete CNN sklanja tekst

Sajt američke medijske kuće CNN 7. februara povukao je priču o najružnijim spomenicima na svetu zbog brojnih negativnih reakcija izazvanih kritikovanjem Spomenika hrabrosti, simbol heroja Drugog svetskog rata, podignutog kod Brestovske tvrđave u Belorusiji.

Možda je najružniji, ali Rusi ne daju da se vređa

 

"CNN je povukao priču 'Najružniji spomenici sveta' jer nije u duhu standarda koji se od CNN-a očekuju", navodi se u obaveštenju postavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << umesto sporne vesti na sajtu CNN-a.

 

Uz konstataciju da je priča izazvala nepotrebne nemire u Rusiji i Belorusiji, CNN je uputio izvinjenje svima koje je lista potresla. "CNN se izvinjava za nenamerne uvrede koje je izazvao članak dopisnika čija je namera bila da da zabavan osvrt na monumentalna rhitektonska dela iz celog sveta", piše u saopštenju.

 

U njemu se navodi da je Spomenik hrabrosti, poznat i kao "Ljuti Belorus" zbog svog izgleda, spomenik od velike važnosti, koji na simbolički način odaje počast onima koji su dali živote za svoju naciju.

 

Zanimljivo je da je CNN na spornu listu stavio i spomenike podignute širom SFRJ za vreme Titove vladavine, ali i Spomenik osnivačima partije u Pjongjangu, spomenik papi Jovanu Pavlu II u Rimu, londonski "Razgovor sa Oskarom Vajldom", kao i nekoliko američkih spomenika, uključujući i memorijalno zdanje iz Nju Džerzija posvećeno žrtvama napada 11. septembra.

 

Ipak, negativne reakcije došle su samo iz Rusije i Belorusije. Član Saveta Ruske Federacije u Odboru za spoljne poslove Igor Morozov najavio je mogućnost da bude obustavljeno emitovanje CNN-a u Rusiji zbog spornog članka. Povodom tog slučaja, reagovala je i Državna duma koja je zatražila izvinjenje od američke televizijske stanice ocenivši da je sporni sadržaj bio "bogohulan i uvredljiv". Oštro su reagovale i ambasade Rusije i Belorusije u Vašington.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.