Kad Kina pomene Srbiju: Suprotstavićemo se

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 14:49

Kad Kina pomene Srbiju: Suprotstavićemo se

Kineski šef diplomatije izjavio da će ta zemlja nastaviti da čvrsto podržava Srbiju u očuvanju njenog suvereniteta, bezbednosti i teritorijalnog integriteta.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Srbije Alekdsandrom Vučićem koji se održao na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 17. februara.

Tom prilikom je dodao da će to ne samo učvrstiti čelično prijateljstvo dve zemlje, već će se suprotstaviti separatističkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akcijama, zaštiti ciljeve i principe Povelje UN i zaštititi međunarodno pravo, prenela je kineska agencija Sinhua.

Prema njegovim rečima, Kina je voljna da ojača saradnju na visokom nivou i da planira da kinesko-srpske odnose podigne na novi nivo.

Vang je rekao i da su odnosi Kine sa Srbijom izdržali testove drastičnih međunarodnih promena i da je tako stečeno iskreno i duboko prijateljstvo.

"Kina čvrsto veruje da će Vučić voditi srpski narod ka većim dostignućima na putu nacionalnog razvoja i revitalizacije", rekao je Vang, koji je predsedniku Vučiću preneo pozdrave kineskog predsednika Si Đinpinga.

Vang je dodao da je snažna kinesko-srpska saradnja u skladu sa dugoročnim interesima obe strane, napominjuci da zemlja, bez obzira da li je velika ili mala, može da dobije ugled i poštovanje svih strana u medjunarodnoj zajednici sve dok održava "čvrst i nepopustljiv karakter".

Predsednik Vučić izjavio je u subotu, povodom tog sastanka, da je obavestio kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija o stepenu ugroženosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i da su razgovarali i o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji izmedju Srbije i Kine i još jednom potvrdili čelično prijateljstvo dve države i naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.