Kad Borisov zavrne ruku

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Borisov "zavrne ruku"

Bugarski zvaničnici kojima su pretili otkazi ako ne vrate bonuse, do danas vratili više od 313.000 evra. Premijer Bojko Borisov poručio da je taj potez bio neophodan zbog štednje i da bi se povratilo osećanje pravednosti.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da su zvaničnici bugarske vlade, kojima su pretili otkazi ako ne vrate bonuse koje su primili od 2009. godine, do danas vratili više od 313.000 evra.

"U skladu sa našom dužnošću, ministri, zamenici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministara, šefovi političkih kabineta, guverneri i njihovi zamenici vratili su do danas preko 603.000 leva koje su dobili tokom 2009, 2010. i 2011. godine", rekao je Borisov na konferenciji za novinare, a prenela agencija AFP.

Zvaničnici su imali rok do danas da vrate bonuse. "Svi koji su vratili novac zadržali su posao", naveo je premijer, dodajući da je jedan šef kabineta dobio otkaz.

Borisov je prošle srede primorao svoj kabinet da vrati novac nakon glasnih kritika građana zbog otkrića da su šefovi dveju državnih agencija sebi prošle godine dodelili petocifrene bonuse.

"Ovo je možda prvi put u istoriji da su zvaničnici vratili novac koji su legalno dobili", naveo je Borisov.

Bugarski premijer je svoj "prilično ponižavajući potez" branio kao neophodan da bi se ostvarila budžetska štednja u vreme globalne krize, kao i da bi se "povratilo osećanje pravednosti".

Kada je 2009. došao na vlast, Borisov je zamrznuo plate u javnom sektoru i zabranio članovima svog kabineta da primaju novac za rad u upravnim i nadzornim odborima državnih kompanija.

Premijer je iskoristio priliku da pozove sve članove bivše socijalističke vlade da takođe vrate bonuse koje su primili između 2005. i 2009, a koji, prema Borisovu, iznose oko 15-16 miliona leva (osam miliona evra).

Sav novac biće upotrebljen za pomoć deci kojoj su neophodne skupe operacije u inostranstvu, dodao je Borisov.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bugarski zvaničnici vratili bonuse poslije javnih kritika

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2012

SOFIJA - Zvaničnici bugarske vlade, kojima su prijetili otkazi ako ne vrate bonuse koje su primili od 2009, vratili su do danas više od 313.000 evra, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.