Kačinjski najavio povlačenje

Izvor: B92, 30.Jul.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kačinjski najavio povlačenje

Lider poljske partije desnog centra Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski rekao je da planira da se povuče i napravi mesto za novog vođu stranke 2023.

Pravo i pravda je na vlasti u Poljskoj od 2015. godine.

Kačinjski (70) nije u vladi već je "samo" poslanik ali je najmoćniji političar koji kreira politiku nacije.

On je na događaju u okviru kampanje "Porodični piknik" rekao: "Za četiri godine neko drugi biće na mom mestu jer sam ja u određenim godinama", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenela je agencija AP.

Za vreme Prava i pravde poljska vlada je uvela izdašne beneficije za porodicu koje su popularne među građanima i donele su partiji široku podršku birača.

Partija Pravo i pravda takođe je preuzela kontrolu nad pravosuđem, zbog čega se Varšava našla na meti oštrih kritika EU.

Brisel smatra da su vladavina prava i demokratske vrednosti u Poljskoj u opasnosti.

Kačinjski međutim odbacuje sve optužbe, pored ostalog da je diktator.

"Da je ovo diktatura, ne bi bilo opozicije" i javne kritike partije, rekao je Kačinjski u selu Kuči-Kolonija.

"Mi smo ostrvo slobode u Evropi", istakao je Kačinjski.

Poljska vlada takođe kritikuje EU i želi veću moć u odlučivanju u Briselu.

Kačinjski i njegov pokojni brat blizanac Leh bili su aktivni u pokretu Solidarnost osamdesetih godina. Kasnije su bili osnivači i lideri Prava i pravde. U 2006-07. držali su vodeće pozicije u zemlji - Leh je bio predsednik a Jaroslav premijer do 2007.

Leh Kačinjski je poginuo u avionskoj nesreći 2010. i Jaroslav od tada, u znak žalosti, uvek nosi crno odelo i kravatu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.