Kacin: Srbiji datum na dohvat ruke

Izvor: B92, 08.Feb.2013, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kacin: Srbiji datum na dohvat ruke

Brisel -- Izvestilac EP Jelko Kacin kaže da je Srbiji datum za početak pregovora na dohvat ruke i ističe da je iz Strazbura Beogradu poslata poruka ohrabrenja i podrške.

Usvajanjem izveštaja o napretku Srbije u 2012. u procesu evrointegracija, Spoljnopolitički odbor EP prepoznao je i podržao posvećenost nove vlade u Beogradu ispunjavanju dva prioriteta - nastavka dijaloga s Prištinom i borbe protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala, rekao je on.

"Taj politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijalog na nivou premijera krenuo je veoma dobro i očekujemo da u petom krugu, u februaru, dođe do suštinske rasprave koja bi u šestom krugu, u martu, mogla pravovremeno da donese toliko pozitivnu ocenu da bi Ketrin Ešton imala argumente da ubedi šefove država i vlada EU na junskom zasedanju Saveta da Srbiji daju datum za početak pregovora o članstvu u EU", rekao je Kacin za radio Dojče vele.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je usvajanjem ovog izveštaja dobila i pohvale za pomak napravljen u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Ne samo da mi, u Evropskom parlamentu, to prepoznajemo, nego i srpsko javno mnenje pozitivno reaguje na proboje koji su tu napravljeni i ponovo dobija poverenje u sposobnost države da se direktno suoči sa tim izazovom", rekao je Kacin.

Na osnovu ovog izveštaja, uz prepoznavanje eventualnih novih koraka koje Srbija u međuvremenu napravi, sredinom marta biće usvojena i Rezolucija EP o Srbiji, čime će EP poslati jasnu poruku državama članicama EU, koje će odlučivati o datumu za početak pristupnih pregovora.

"Dobijanje datuma u junu je realna mogućnost", smatra Kacin i dodaje da je to što je prilikom glasanja o izveštaju postignuta ubedljiva većina sa samo dva glasa protiv, jasna poruka.

Srbija sad, kako je kazao, ima mogućnost da se dokaže i izbori za datum.

"A kada ga dobije, onda bi trebalo da odluči kako i šta dalje i da konačno pokaže sebi, regionu i EU da je došlo do velikih pomaka na Zapadnom Balkanu", rekao je Kacin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji datum na dohvat ruke

Izvor: RTV Pink, 09.Feb.2013, 00:33

. . . Izvestilac EP Jelko Kacin kaže da je Srbiji datum za početak pregovora na dohvat ruke i ističe da je iz Strazbura Beogradu poslata poruka ohrabrenja i podrške.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.