Izvor: RTS, 28.Feb.2022, 17:16

Kačarevo se priprema za 35. Slaninijadu

U Kačarevu se završavaju pripreme za 35. Slaninijadu koja počinje u četvrtak i trajaće četiri dana. Već je prijavljeno 350 izlagača iz svih krajeva Srbije, a meštani su spremili pedesetak tona različitih domaćih proizvoda za svoje kupce.
Milan Zlatković je na stari način, bez aditiva i hemijskih dodataka, pripremio dve tone slanine od mangulice i oko 500 kilograma čvaraka. Na „Slaninijadi” će učestvovati i u takmičarskom delu, jer ima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slaninu debelu 16 centimetara. Ona je odstojala u običnoj slanoj vodi deset dana:
„Onda se vadi i odsoljavanje se vrši kratko, najviše sat vremena treba da stoji u hladnoj vodi da se ne bi puno rasolila. Dižemo je onda u pušnicu gde stoji jedan dan da se ocedi i posle ložimo vatru 5-6 dana i sklanjamo je na tavan gde odstoji na promaji sve dok ne bude prava i spremna za prodaju", kaže Milan Zlatković, proizvođač slanine i mesnih prerađevina.

Ivan Peševski pored slanine u svoje tri pušnice visoke 6 metara suši i šunke, pečenice, kobasice i kačarevački delikates – punjeni svinjski file. Sve to sprema na tradicionalni način.
"Samo na bukovom drvetu, piljevini i na promaji i vetru”, objašnjava Peševski. „Dosta je važno da je pušnica visoka zbog promaje. Ova zima je bila u jednom trenutku ekstra, jer je vreme bilo baš kako treba da meso sazri i da bude lepo i kvalitetno."
Iz Turističke organizacije „Slaninijade" kažu da od 350 izlagača očekuju više od 500 tona domaćih i industrijskih proizvoda i nema sumnje da će gurmani četiri dana uživati u kvalitetnoj i raznovrsnoj hrani.
„Time možemo da se pohvalimo i to je uspeh Slaninijade, a njena uloga je bila da podigne kvalitet prerade mesa i da omasovi proizvodnju u selu koja je bila utihnula u nekom periodu, pre 25-30 godina", navodi Milan Ajder, iz TO „Slaninijada".
Kačarevci ističu da je slanina najzdraviji proizvod od mesa koji, ako se umereno koristi, utiče i na dobro zdravlje, a na banatskoj trpezi uvek se služi uz domaću štrudlu od maka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sve je spremno za 35. Slaninijadu u Kačarevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2022, 14:41

U Kačarevu kоd Pančeva, sve je spremno za 35. Slaninijadu. Мanifestacija počinje u danas i trajaće do 6. marta. Očekuje se oko 450 izlagača iz čitave Srbije i veliki proj posetilaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.