KUVAĆEMO SE, PRETE NAM TROPSKE NOĆI: Niko nije očekivao ovakvo LETO u Srbiji, poznati meteorolog UPOZORAVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 21:06

KUVAĆEMO SE, PRETE NAM TROPSKE NOĆI: Niko nije očekivao ovakvo LETO u Srbiji, poznati meteorolog UPOZORAVA

Pred nama je toplo leto, a evo šta o tome kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Leto će, kaže on, nesumnjivo biti toplo, ali to ne mora da znači da Srbiju očekuju posebno visoke, tropske temperature.

- Temperature rastu iz godine u godinu, sve češće se susrećemo sa temperaturama i po 40 stepeni. U vreme naših baka i deka, takva temperatura desila bi se možda dva ili tri puta u toku leta, sada su mnogo češće, ali često imamo i nalete osveženja i pljuskova. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Od 2000. godine temperature su u stalnom porastu, ali bitno je da naglasimo da za izuzetno toplo leto nije potrebno da imamo tropske temperature - dovoljno je samo da su konstantno oko 32,33 stepena i dobijamo izuzetno toplo leto u proseku - kaže Đorđe Đurić, zaključujući da postoji mogućnost da će leto biti toplije od proseka za naše uslove, ali i da će biti talasa osveženja.

Ono što će mnoge mučiti, međutim, su tropske noći, koje su poslednjih godina u urbanim sredinama veliki problem.

- To je tipično za velike gradove, poput Beograda, kada su temperature noću oko i iznad 25 stepeni. To je problem mikroklime – zbog mnogo betona a malo drveća, temperatura je osetno viša nego u okolini grada i očekivano je da će i ove godine biti tako, budući da su noći iz godine u godinu sve toplije - poručuje Đorđe Đurić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.