KUSTURICA O RUSIMA I PUTINU: Oduševiće vas reči srpskog reditelja

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2017, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUSTURICA O RUSIMA I PUTINU: Oduševiće vas reči srpskog reditelja

"Rusi su osobodili Evropu od fašizma, dok su Amerikanci samo učestvovali u tom oslobađanju"

Slavni srpski reditelj Emir Kusturica ne skriva svoju ljubav prema Rusiji, a u intervjuu za "Sputnjik" otkrio je zašto baš toliko voli bratsku državu.

- Srpski narod je jedini koji čak i u svojoj himni peva o pravdi i priziva pravdu od Boga. E, u toliko je moja privrženost Rusiji, koju prizivam kao većeg brata da jednim oko gleda svet, a drugim posmatra kako mu se mali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << brat ponaša i šta radi - objasnio je Kusturica.

Ruski predsednik Vladimir Putin za njega je oličenje snage.

- Putin je jedinstvena pojava zato što je on jedini džudista koji je ušao u svetsku politiku. Mislim da je rvanje sa istorijom i ta njegova istoričnost, koju uvek projektuje u razgovorima, zapravo nešto što mi delimo.

Njegovo prijateljstvo sa Putinom postalo je veće onog trenutka kada je u "Politici" napisao tekst o tome da su Evropu od fašizma oslobodili Rusi, a ne Amerikanci.

- Rusi su oslobodili Evropu žrtvujući više od 20 miliona ljudi, dok su Amerikanci samo učestvovali u tom oslobađanju.

On podseća da je u Prvi svetski rat Amerika ušla tek 1916, u drugoj polovini, a da je u Drugi svetski rat ušla iskrcavanjem u Normandiji tek posle žrtvovanja Rusa za oslobađanje od fašizma.

- I šta se sad dešava u svetu? Mi smo fašisti, a oni tamo su antifašisti. E pa to neće moći - poručuje Kusturica.

Kusturica se osvrnuo i na novog predsednika SAD Donalda Trampa.

- Nisam nikakav zaljubljenik u Trampa, ali sam zaljubljenik u slobodu. A tu slobodu oni njemu ne dozovljavaju zato što  nešto tu krivo radi. Sad, da li je to trik, pa će se pokazati da je on samo novi izbor liberalne Amerike, a da Hilari Klinton zapravo i nije mogla da završni neki posao - to je pitanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.