KURTI ZAGORČAO ŽIVOT I STUDENTIMA! Omladina u STRAHU od prištinskog terora: Tek su počeli i KO ZNA šta će nam raditi kasnije

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2024, 18:58

KURTI ZAGORČAO ŽIVOT I STUDENTIMA! Omladina u STRAHU od prištinskog terora: Tek su počeli i KO ZNA šta će nam raditi kasnije

Studenti nisu u mogućnosti da podignu kredite i stipendije, pa ni da plate univerzitetske troškove.

Studenti Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, žive i školuju se u teškoj situacije, koju je dodatno zakomplikovalo ukidanje dinara, jer ni oni ne mogu do svojih stipendija i kredita. 

Zabrinuti su za svoju budućnost, jer, kako kažu, ako im je ovako na početku profesionalnog života, ne mogu ni da zamisle šta sve tek >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << može da im se desi do kraja studija.

Studentkinja master studija i saradnik u nastavi na Katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Kristina Milutinović, kaže da je studentski život na Kosovu veoma komplikovan.

- Svi su upoznati sa kojim izazovima i preprekama se naši studenti, na prostoru Kosova i Metohije svakodnevno suočavaju. Sve to izuzetno otežava život svih na Kosovu, pa i studenata. Postoje velike prepreke, a i sami dolasci i odlasci studenata i profesora su onemogućeni - kaže Milutinović za Kosovo onlajn.

Zbog problema sa novčanim sredstvima, studenti se bore da prežive, ukazuje ona.

- Nemaju mogućnost da podignu novac, kojim plaćaju smeštaj, menzu. Studentski centar i Univerzitet uspevaju da pronađu način i rešenje, kako bi održali nivo koji godinama grade. Imamo nadu, ali pored nade postoji izuzetno veliki strah. Veliki broj studenata se premišlja oko prelaska na druge fakultete - priča ova mlada žena.

Studentkinja prorektorka Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Jovana Šmigić istakla je da je studentima sa Kosova veoma važno da dobiju priliku da se usavršavaju i uče.

- Važno nam je da znamo da imamo podršku svih organa vlasti u Srbiji, da su uvek tu za nas i pružaju nam nove prilike da nastavimo svojim putem, iako živimo u otežanim uslovima - rekla je ona.

Ukazuje da je poseban problem zabrana dinara, jer studenti nisu u mogućnosti da podignu kredite i stipendije. 

- To nam stvara dosta nevolja. Svi onda moraju da idu u centralnu Sbriju, a nisu svi u mogućnosti da to stalno čine... Sve nas to sprečava da normalno funkcionišemo. Neko onda mora da podigne novac umesto nas. Ali, ni to nije jednostavno. Situacija postaje sve teža i teža. A, s obzirom da smo tek na početku našeg puta, mogu da zamislim kako će tek biti - priznaje Šmigić.

Ipak, ističe da se studenti trude da ih to ne sputava u želji da se usavršavaju i napreduju.

- I godinama unazad to dokazujemo. Naš Univerzitet iznedruje nove pravnike, lekare, sociologe, filozofe... To je dokaz da želimo da učimo i radimo na svim obrazovanju uprskos svim preprekama - poručuje Šmigić.

Dodala je i da je odlična saradnja medju kolegama na Univerzitetu.

- Devojke su u većini na našem Univerzitetu, ali uvek nailazimo na veliku podršku svojih kolega, nismo imali velikih problema u radu i učenju - rekla je Šmigić.

Izvor: Srbija Danas/Kosovo onlajn

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.