KURTI VIŠE NEMA KUD! Kuka da ga Zapad ne kazni - sve pokušava da okrene protiv Srbije, detalji sa sinoćnjeg sastanka

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2023, 07:11

KURTI VIŠE NEMA KUD! Kuka da ga Zapad ne kazni - sve pokušava da okrene protiv Srbije, detalji sa sinoćnjeg sastanka

Sinoć je bio sastanak Kurtija sa Eskobarom i Lajčakom.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zatražio je od Brisela i Vašingtona da pozovu na prekid nasilja na severu KiM i kažnjavanje i krivično gonjenje počinilaca, prenosi Reporteri.

Prema saopštenju privremenih institucija u Prištini, Kurti je u ponedeljak veče na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rekao da je put ka deeskalaciji na severu pokrajine da se, kako je naveo, "odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbednosne snage i novinare".

Na sastanku kojem je prisustvovao i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, Kurti je rekao da "samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore".

On je dodao da bi takva trebalo da bude i predizborna kampanja i da bi to omogućilo smanjenje broja policajaca u zgradama tri opštine na severu pokrajine.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju privremenih prištinskih vlasti, na sastanku izrazio i "bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je prethodno da su on i Eskobar zatražili od Kurtija da dođe do smirivanja situacije na severu KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.