KURTI NE MIRUJE! Priština pokrenula novu inicijativu za pristupanje, sada žele u još jednu međunarodnu organizaciju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 18:48

KURTI NE MIRUJE! Priština pokrenula novu inicijativu za pristupanje, sada žele u još jednu međunarodnu organizaciju!

Potrebno je da bude usvojena u prištinskom parlamentu

Predlog Zakona za ratifikaciju sporazuma o statusu i funkciji Međunarodne komisije za nestala lica sa sedištem u Hagu, usvojen je danas, na 138. sednici prištinske vlade, saopšteno je iz vladine informativne službe.

- Vlada Kosova je posvećena rasvetljavanju nestanaka osoba tokom rata i zbog toga pokrećemo procedure pristupanje Kosova Međunarodnoj komisiji za nestala lica. Ova inicijativa omogućava pojačanu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << regionalnu i širu saradnju u procesu rasvetljavanja sudbine i lokacije nestalih - rekao je prištinski premijer Aljbin Kurti na današnjoj sednici vlade.

Ukoliko zakon bude usvojen u skupštini, Priština može da počne sa procedurom učlanjenja u Međunarodnu komisiju za nestala lica, osnovanu 1996. godine, a na inicijativu tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona. 

Predlog je usledio nekoliko dana pre sastanka između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i prištinskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu, na kome je jedna od tema razgovora rešavanje problema nestalih. 

Kako je saopšteno iz Evropske unije, na sastanku na najvišem nivou 2. maja ove godine, predsednik Vučić i Aljbin Kurti bi trebalo da potpišu Deklaraciju o nestalim licima, čiji su tekst usaglasili glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljimi, na sastanku održanom 4. aprila.

Nekoliko dana posle tog sastanka, prištinski premijer Aljbin Kurti je izjavio da je u tekstu te Deklaracije usvojen termin "Forcibly disappeared" ili "prisilno nestali", dok Petar Petković tvrdi da nije prihvaćen termin koji se pominje u međunarodnoj konvenciji o nestalim osobama.

- Dodao bih samo da smo posebno vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima, da ne bi ugrozili interese Srbije - izjavio je tada Petković.

Iz Evropske unije nije precizirano koji je termin usvojen. Pod izrazom "prisilni nestanak", međunarodna konvencija podrazumeva hapšenje, pritvaranje, otmicu ili bilo koji drugi oblik lišavanja slobode pojedinaca, od strane državnih organa, kao i lica ili grupe lica, koja postupaju po ovlašćenju, uz podršku ili saglasnost države.

Na Kosovu i Metohiji se još uvek 1.600 osoba vode kao nestale, od toga više od 500 Srba. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.