KURTI KONAČNO POKLEKNUO! Evropska komisija mu postavila uslov, nije imao kud

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 16:01

KURTI KONAČNO POKLEKNUO! Evropska komisija mu postavila uslov, nije imao kud

Premijer privremenih prištinskih institucija doneo novu odluku.

Nakon eskalacije na severu Kosmeta i Kurtijevog pojačavanja policijskih snaga, što je naišlo na neodobravanje srpskog stanovništva, ali i međunarodne zajednice, danas se konačno uočava Kurtijevo povlačenje. 

Opšte pozivanje na deeskalaciju delovalo je da nema mnogo uticaja na politiku Aljbina Kurtija, čak i kada su se otvoreno protiv njega okrenuli i i visoki albanski zvaničnici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Danas se situacija promenila, te je u razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, izrazio spremnost da se prisustvo policije u zgradama opština na severu KiM smanji

Kurti je ocenio da bi to istovremeno "omogućilo otvorenu i fer kampanju pred vanredne demokratske izbore u ovim opštinama", prenosi Reporteri.

U saopštenju se navodi da je u razgovoru bilo reči o neophodnosti deeskalacije situacije u četiri severne kosovske opštine i normalizacije odnosa sa Beogradom kroz primenu Osnovnog sporazuma.

Nakon razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija, na svom Tviter nalogu Ursula fon der Lajen je istakla:

Spoke to PM @albinkurti this morning.

I stressed urgent need for deescalation and return to EU facilitated dialogue on normalisation of relations with Serbia.

I will speak to President Vucic later today.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 27, 2023

- Naglasila sam hitnu potrebu za deeskalacijom i povratkom u dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz pomoć EU. Sa predsednikom Vučićem razgovaraću kasnije danas. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.