KURTI DOŽIVEO POTPUNI DEBAKL U SAVETU BEZBEDNOSTI: Bivši premijer lažne države priznao: Ovo nam se vraća kao bumerang! Kritikuju ga i Amerikanci

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2024, 15:03

KURTI DOŽIVEO POTPUNI DEBAKL U SAVETU BEZBEDNOSTI: Bivši premijer lažne države priznao: "Ovo nam se vraća kao bumerang!" Kritikuju ga i Amerikanci

Kurti postaje faktor nestabilnosti broj jedan na Balkanu.

Da je premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti sinoć doživeo debakl na sednici Saveta bezbednosti UN potvrđuju i izjave drugih kosovskih političara i lobista nezavisnog Kosova. 

Potpuni trijumf Srbije i predsednika Aleksandra Vučića ne mogu da prenebregnu ni oni koji predano rade na tome da potpuno otcepe južnu pokrajinu od Srbije. 

Tako je i bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti ocenio da je konfrontacija na sednici Saveta bezbednosti koja je sinoć održana na zahtev Srbije, a povodom nove krize na Kosovu, bila potpuno nepotrebna, neproduktivna i štetna za Kosovo.

- Jasno se pokazalo da nedostatak koordinacije naših akcija sa saveznicima ima posledice po Kosovo. Sinoć je bio prvi put da su nas naši glavni saveznici kritikovali u raspravi Saveta bezbednosti. Ovaj vapaj Kurtijeve vlade ne služi evroatlantskim integracijama Kosova. Žalosno je što nam se ispravni postupci Kosova, koje nijedan saveznik po ustavu ne osporava, vraćaju kao bumerang zbog opake politike u kojoj je svako delovanje države podložno aktuelnom izbornom interesu stranke na vlasti - saopštio je Hoti na svom "Fejsbuk" profilu.

Ova izjava, takođe, potvrđuje da čak i najveći pokrovitelji prištinskog režima polako shvataju da Kurtijev put ne vodi nigde nego u nasilje i dalju destabilizaciju celog Balkana, te da se Srbija sve više percipira kao konstruktivan i racionalan partner. 

Kurtijev debakl morao je priznati i jedan američki lobista nezavisnog Kosova, inače profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, Edvard Džozef.

On je na platformi Iks napisao da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o KiM održana u četvrtak, trebalo da bude prekretnica u politici Prištine i da bi Kurti i saradnici trebalo da shvate da su sami sebi naneli štetu.

- To je složeno pitanje, ali jedan element je jednostavan - kosovski Srbi koji zavise od transfera ne bi trebalo da budu oštećeni. Drugo, jedini način da se oporavite od autogola je da postignete gol u protivničkoj mreži. Smanjite bezbednosne pritiske. Ozbiljno radite sa američkom ambasadom na implementaciji Ohridskog sporazuma - saopštio je Džozef, pomalo očajnički.

Instead of international pressure focused squarely on Belgrade – thanks to massive European Parliament majority vote on allegedly fraud-filled Serbian elections – Kurti is being hauled into the UN Security Council over another uncoordinated overreach (on Euro/Dinar.) 🧵1/6

— Edward P. Joseph (@edwardpjoseph) February 8, 2024

Negativne reakcije na Kurtijevo nasilje nižu se i sa brojnih drugih adresa, ali konkretna politika pritiska na njegov režim još se ne provodi u punoj snazi. Ostaje da vidimo da li Zapad ima dovoljno volje da pritisne svoga pulena u Prištini kako bi ispunio minimum legitimnih interesa srpskog naroda, na šta se obavezao nizom sporazuma.

(Srbija Danas)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.