Izvor: Blic, 08.Nov.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"KUPAĆEMO SE U ĐETINJI" Veliki deo Užica danima bez vode, a građani ogorčeni

Kroz užička naselja u višim zonama, koja su u nedelju uveče čekala kraj muka pored slavina presahlih još u petak ujutro, umesto vode potekla je vest: Ni naredne noći neće biti vode.

Juče novi šok i obećanje – vodosnabdevanje će biti normalizovano do srede! Jutros je međutim saopšteno da će vode biti od danas popodne.

Posle pet dana muke: Od popodne redovna isporuka vode u Užicu

Zbog zamene dela dotrajalog magistralnog cevovoda u Ulici Miloša >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Božanovića, oko 3.500 ljudi u petak je ostalo bez vode. Iz JKP "Vodovod" obećano je da će voda poteći u nedelju uveče. Tek što je voda puštena kroz mrežu preksinoć, pukla je spojnica na mestu gde je nova cev nasađena na postojeću.

- Do srede? To je pet-šest dana ukupno! Kuku meni, ko će više tegliti balone sa izvora gore u brdu. Prethodnih dana sakupljala sam kišnicu za WC, a sad kad ne treba i nebo je presušilo - zatečena je bila starica Milica Đokić iz Čukalovine.

Pred kućom u Romanijskoj ulici Dragan Vikadović dočekao je neznanca da se izjada.

- Bruka... Sramota... Vidi na šta ličim, pet dana se nisam obrijao. Kupam se u tuš-kabini ćerkine poslastičarnice - žali se Dragan.

Uporedo sa cisternama koje su opsluživale ugrožena naselja, kružilo je i izvinjenje sugrađanima upućeno iz Gradske kuće. Sa njim i apel na razumevanje.

Prepodnevnu tišinu u Ulici Dragojla Dudića narušavala je škripa lopate po asfaltu. Radoje Vasić betonirao je šaht pred kućom.

- Skupljam kišnicu da zamešam pet kolica betona! E, moje Užice, šta si dočekalo. Ni sam ne znam gde ću kad završim sa poslom da se okupam. Jedino da se bućnem u hladnu Đetinju i urlam od muke - šištao je Vasić od besa.

Nedaleko od rovova u kojoj su radnici „Vodovoda“ prespajali cevi, u dvorištu je dremkao i oko lakta balon sa vodom držao Miloš Vukajlović (81).

- Vodu za piće kupujemo, za ostalo se snalazimo. Gledam ove ljude kako rove, muče se danima, nisu oni krivi. Barem tako kažu - sleže ramenima starina.

Strmom ulicom dole ka gradu spušta se Sanja Lekić.

- Odoh kod sestre da se okupam, muž će doneti vodu sa izvora na Jelovoj gori - u

trku se žali žena.

Razmatraju uvođenje vanredne situacije

Najnovije procene su da će se vodosnabdevanje normalizovati u sredu, ali uz napomenu „da niko ne može da garantuje da cev uskoro neće pući na drugom mestu“.

Užice je obavestilo opštine u okruženju o mogućnosti uvođenja vanredne situacije i, ako do toga dođe, da će gradu trebati pomoć.

Ljujić: Nismo krivi

Direktor „Vodovoda“ Duško Ljujić kaže da iza havarije ne stoji ljudski faktor već dotrajala vodovodna mreža i nepristupačan teren kroz koji je trasirana.

- U ovoj godini imali smo četiri havarije na istoj cevi kojoj je radni vek odavno istekao. U petak smo počeli sa zamenom jednog dela i problema nije bilo do nedelje. U 21.30 počeli smo da punimo rezervoare, ali je oko 23 sata pukla spojnica koja služi za zavarinjave plastičnih cevi - ispričao je Ljujić.

Juče zorom komunalci su pokušali da ugrade novu spojnicu, ali je i ona prsla!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.