KUM JUGOSLOVENSKOG PODZEMLJA UBIJEN PRE 27 GODINA: Ćenta IZREŠETAN u sačekuši posle proslave Dana zaljubljenih

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 22:23

"KUM" JUGOSLOVENSKOG PODZEMLJA UBIJEN PRE 27 GODINA: Ćenta IZREŠETAN u sačekuši posle proslave Dana zaljubljenih

Tada je poginula i Maja Pavić, kuma Ražnatovićevih

Beograd je devedesetih godina bio leglo kriminala, a ubistva su se događala štaviše skoro svakodnevno. Gluvo doba noći te 1997. godine bilo je kobno za jednog od najbližih saradnika Ljubomira Magaša, zvanog Ljuba Zemunac. Rade Ćaldović Ćenta ubijen je 15. februara 1997. godine u sačekuši u Francuskoj ulici, a pored njega u automobilu poginula je i Maja Pavić, televizijska voditeljka i kuma pevačice Cece Svetlane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Željka Ražnatovića.

Ćenta je rođen na Zvezdari, a sredinom šezdesetih godina njegova porodica se preselila u Zemun, kada on postaje nerazdvojan drug sa Ljubom Zemuncem. Među desetak članova Magaševog klana, sedamdesetih godina našao se i Ćenta, nakon čega se bavio i oružanim pljačkama u Italiji zbog čega je određeni vremenski period provodio u zatvoru, a nemačkoj policiji uvek je uspešno izmicao, iako su ga Nemci teretili za 37 krivičnih dela.

Boravak u Holandiji obeležela je kocka i sukob sa vođom jedne crnogorske kriminalne grupe, Veljkom Krivokapićem, koji je od Ćente tada izgubio veliku sumu novca, međutim pod pretnjom pištoljem, bio je prinuđen da sve vrati. Nakon toga, Krivokapić je ubijen, a između ostalog, za ubistvo je osumnjičen i Ćaldović, pored Jusufa Bulića i Ljubomira Magaša.

Posle ubistva Ljube Zemunca, Ćenta je proglašen za "kuma" jugoslovenskog podzemlja od strane nemačke policije, a tada je i proteran zvanično iz Nemačke. Povratak u Beograd nije potrajao, ubrzo je na duži period otišao u Južnoafričku Republiku, nakon čega se ponovo vratio u Beograd, da bi se 1992. godine dovodio u vezu sa ubistvom mladog Aleksandra Kneževića Kneleta.

Pre uspešne likvidacije 15. februara, na Ćentu je pokušan atentan sredinom novembra 1993. godine, kada je aktivirana eksplozivna naprava, ali je Ćaldović prošao samo sa lakšim povredama.

Novinarka i kuma Svetlane Cece Ražnatović, Maja Pavić, ubijena je te večeri zajedno sa svojim dečkom Ćentom. Maja je imala samo 25 godina, a zatekla se na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, kada su ubice iz heklera sa prigušivačem pucale na automobil u kojem su bili.

Istraga je pokazala da su iza napada stajala dva napadaća, skrivena u bašti Kluba knjiševnika. Dok su čekali pravi trenutak da pucaju, u tom trenutku nije bilo svedoka, a na Pavićevu i Ćentu pucali su tek kada su oboje seli u kola.

Srbija Danas/Kurir/Tatjana Vasiljević/Prenela: A.Z.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.