KUBA

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KUBA

Jedno od najpopularnijih odredišta za turiste s najprefinjenijim ukusom

Kako Kuba ima oko 330 sunčanih dana, na njoj se letuje tokom cele godine. To naročito dobro znaju oni iz Meksičkog zaliva, udaljeni jedva 140 kilometara, i oni sa Floride, na udaljenosti od 180.

Reč „kuba“ na aravakan jeziku Taino kulture znači zemlja, ali i kupola! Kubanci za svoju zemlju kažu: „Zabodi štap i on će procvetati!“ Kubu nazivaju i Zelenim ostrvom, šećeranom sveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << najslađim delom Zemlje, što ne čudi kada se zna da Kuba živi od „belog zlata“ - šećera.

Ova zemlja je po broju stanovnika manja od Njujorka, ali je po prostranstvu veća od Danske, Belgije i Holandije zajedno. Kuba je najveće ostrvo u Velikim Antilima. More je zapljuskuje duž 3.500 kilometara obale. Arhipelag čini njenih 1.600 ostrva.

Glavni grad Havanu, svrstanu u Svetsku kulturnu baštinu Uneskoa, krase brojni muzeji, katedrale, trgovi, restorani, klubovi, Katedrala de la Habana, crkva Paula, restoran „Floridita „, koji je posećivao Hemingvej, klub „Tropikana“. U hotelu „Nacional“ svojevremeno su boravili Frenk Sinatra, Net King Kol, Roki Marćano, a u „Rivijeri“ je snimljen film „Bal na vodi“.

Kubom vladaju boje, osećanja, životna energija. Tamo sve buja: vegetacija, palme, tropsko voće na plantažama, raspoloženje. Protivteža vremenu, koje je na Kubi stalo pre 50 godina, jesu savremeni turistički kompleksi sa svim komforom 21. veka.

U Havani ćete sresti starce koji nose crne beretke sa crvenom petokrakom i mlade ljude sa majicama na kojima je legendarni „comandante hasta la siempre“ Če Gevara, svetski idealista koji je odatle zakoračio u srca mladih širom sveta. Zaštitni znak su i senzualne, vatrene žene u čijim se uzvišenim oblinama i mačjem hodu kriju dramatični ritmovi salse, rumbe i mamba.

Havana se pamti i po tompusima, daikiriju, koktelima „Cuba Libre“ i „Mohito“. Kubansko pivo Cerveza je edžcellent! Najekskluzivnije letovalište na Kubi je Varadero, za koje kažu da je remek-delo prirode! Draž Varaderu daju gotovo 30 kilometara duge bisernobele peščane plaže, topla i providna voda okeana i brojni hoteli visoke kategorije okupani suncem i okruženi bogatom tropskom vegetacijom, kao i više od 100 diskoteka, barova i noćnih klubova.[ antrfile ]

Jolly travel -specijalna ponuda

Program I:

HAVANA - VARADERO

3. decembar - 12 dana, cena 1.499 evra

Program II:

HAVANA - TRINIDAD - CIENFUEGOS - VARADERO

3. decembar - 12 dana, cena 1.639 evra

NOVA GODINA:

HAVANA - VARADERO 31. decembar - 10 dana, cena 1.699 evra

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.