KRVAVA ISTORIJA IZRAELA I PALESTINE: Strahote Šestodnevnog rata će ponovo biti istražene, svi iščekuju ishod

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2021, 23:10

KRVAVA ISTORIJA IZRAELA I PALESTINE: Strahote Šestodnevnog rata će ponovo biti istražene, svi iščekuju ishod

Međunarodna zajednica je učinila brojne pokušaje da reši sukob, ali svi su do sada bili neuspešni

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da je većinskim glasovima odlučio da njegova teritorijalna nadležnost "u situaciji u Palestini" obuhvati teritorije koje je Izrael držao od "Šestodnevnog rata", 1967. godine, odnosno Gazu i Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jerusalim. Najava suda utire put istrazi. Međutim, MKS je primetio da nije "ustavno nadležan" da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << određuje pitanja državnosti koja bi obavezivala međunarodnu zajednicu.

Sud godinama istražuje navode o ratnim zločinima koje je počinio Izrael od 2014. godine. Istraga je započela mesec dana pre nego što su obe strane povele rat, u kojem je poginulo više od 2.000 Palestinaca, uključujući civile.

- Odlukom o teritorijalnom opsegu svoje nadležnosti, veće ne presuđuje o graničnom sporu prema međunarodnom pravu niti prejudicira pitanje bilo kakvih budućih granica. Presuda Komore je jedina svrha definisanja teritorijalne nadležnosti Suda - izjavio je MKS.

Tužilac MKS-a rekao je da postoji "razumna osnova" da se veruje kako su Izrael i Hamas "počinili ili su planirali da počine ratne zločine na Zapadnoj obali" i zatražio je istragu.

- Ne postoje suštinski razlozi da se veruje da istraga ne bi služila interesima pravde - navodi se u izjavi koju je objavio MKS.

Izraelsko-palestinski sukob traje decenijama. Počeo je 1947. godine kada su Ujedinjene nacije odobrile plan podele teritorije Palestine, naseljene Arapima i Jevrejima, na dve odvojene države. Taj plan prihvatile su jevrejske vođe, ali ga je arapska strana odbila. Zatim, 1948. godine, nakon proglašenja Izraela za zvaničnu državu, brojne arapske zemlje odlučile su da intervenišu i objavile su mu rat. U sukobu koji je usledio, Izrael je zaplenio veći deo zemlje koja je pripadala Palestincima. Sukob je takođe rezultirao stotinama hiljada Palestinaca koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove.

Godine 1967. brojne arapske zemlje povele su još jedan rat protiv Izraela, koji se za njih neuspešno završio, tako što je Tel Aviv stekao vojnu kontrolu nad Zapadnom obalom od Jordana i pojasom Gaze od Egipta. , jer obe strane nisu uspele da postignu kompromis oko ključnih pitanja.

Palestinci žele da stvore nezavisnu državu na teritorijama Zapadne obale, pojasa Gaze sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. U osnovi Palestinci žele da povrate zemlje koje je Izrael počeo da kontroliše nakon "Šestodnevnog rata" 1967. godine. Izrael se, pak, protivi ideji vraćanja zemalja Palestincima i tvrdi da je Jerusalim njihov istorijski glavni grad i da stoga ne može biti podeljen.

.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.