Izvor: B92, 22.Sep.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRSENJE IZBORNE TISINE?

Savezni Nadzorni odbor za sprovodjenje izbora u 2000. godini ocenio je da crnogorski drzavni mediji krse izborno cutanje, vrseci "intenzivnu politicku i izbornu propagandu". U saopstenju Nadzornog odbora za sprovodjenje izbora od medija u Crnoj Gori trazi se da prekinu "grubo krsenje" odredbi Zakona o izboru saveznih poslanika i Pravila Nadzornog odbora. U saopstenju se delovanje crnogorskih medija ocenjuje kao "nedemokratsko i protivzakonito", i nadzorni odbor upozorava javna glasila u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji da ne smeju da prenose, emituju ili reemituju programe crnogorskih medija u kojima se vrsi izborna propaganda. "Nadzorni odbor takodje, zahteva od nadleznih republickih i saveznih organa da odmah preduzmu odgovarajuce mere protiv onih koji svesno i namerno krse zakone".

Nadzorni odbor nije, medjutim, reagovao na Tanjugov tekst koji je "Politika" objavila u petak u kome se pod naslovom "Sve je jasno", ocenjuje da opozicione partije "nisu ni vodile izbornu kampanju, vec su organizovale kampanju protiv izbora svesne cinjenice da te izbore ne mogu da dobiju kada ih podrzava svega cetiri odsto glasaca".

Izborna tisina u SRJ trajace sve do zatvaranja biralista u 20 sati 24. septembra. Nadzorni odbor za sprovodnje izbora pozvao je sve ucesnike u izborima da postuju pravila izborne tisine i da u vreme njenog trajanja ne sprovode predizborne aktivnosti, odnosno da ne promovisu svoje programe i kandidate Predsednik nadzornog odbora Ivan Radosavljevic posebno je naveo da se na birackom mestu i 50 metara od njega ne smeju isticati i deliti stranacki simobli i drugi propagandni materijal, i ni na koji nacin ometati slobodno izjasnjavanje biraca. 'Nije dozvoljeno da javna glasila objavljuju priloge, fotografije, clanke i oglase o kandidatima ili njihovim predlagacima, ankete i prognoze izbornih rezultata, kao i da prenose ili reemituju priloge stranih medija, izjave stranih zvanicnika i drugih licnosti u kojima se iznose stavovi o izborima u Jugoslaviji", naveo je Radosavljevic.

U petak su, medjutim, na nekoliko lokacija u centru Beograda, aktivisti lepili plakate i propagandni materijal vladajucih stranaka. Istovremeno, zbog lepljenja plakata u policijsku stanicu u Batocini privedena su trojica aktivista Otpora. Posle uzimanja licnih podataka oni su pusteni. Istim povodom u Kragujevacki MUP u toku veceri je privedeno oko dvadesetak aktivista Otpora.

Marko Blagojevic iz CESID-a u izjavi za B2-92 naglasava da je svaki oblik izborne propagandne strogo zabranjen u vreme predizborne tisine i objasnjava: "Ova zabrana vazi i za medije, ali i za lepljenje plakata i deljenje propagandnog materijala. Posebno, ova zabrana vazi za prostor 50 metara oko birackog mesta. Komunalni organi imaju obavezu da uklone plakate sa ovih mesta. To vazi za citav grad, a posebno za prostor oko samog birackog mesta", kaze Blagojevic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.