KRISTALNA NOĆ? NE!

Izvor: Kurir, 20.Jun.2010, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRISTALNA NOĆ? NE!

Kristalna noć (Kristallnacht) po mnogima je zvanični početak holokausta. Tog 9. novembra 1938. godine nacisti su organizovali „spontani“ linč Jevreja u kome je živote izgubilo stotine ljudi, uništeno više od 1.500 sinagoga, strpano u koncentracione logore više od 20.000 Jevreja...

Martin Nimler je napisao pesmu o ćutanju nemačkih intelektualaca i nereagovanja protiv čišćenja različitih društvenih grupa.

Prvo su došli po komuniste,

a ja se nisam >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pobunio jer nisam bio komunista.

Zatim su došli po Jevreje,

a ja se nisam pobunio jer nisam bio Jevrejin.

Zatim su došli po sindikalce,

a ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalac.

Zatim su došli po katolike,

a ja se nisam pobunio jer sam bio protestant.

Zatim su došli po mene,

ali tada više nikoga nije bilo da se pobuni.

Pred zakonom smo svi, navodno, ravnopravni. Rasno, seksualno, rodno, brojno... Kažu da to piše i u Ustavu. Ja ne garantujem jer isti nisam čitao. Čak i ona stavka da je Kosovo Srbija će ostati u sivoj zoni - „moraću da im verujem na reč“. Neki događaji me navode da malkice posumnjam u tu proklamovanu jednakost.

Pre nekoliko dana se u jednom selu u Vojvodini desio jeziv zločin. Maloletnik je nožem masakrirao drugog maloletnika. Velika tragedija za porodicu i prijatelje ubijenog. Tragedija i za porodicu ubice. Nažalost, to je za mnoge samo vest. Statistika. Jedna od rubrika u novinama. Nesavršenost ljudskog bića odnosi svakodnevno žrtve. Porodici ubijenog se izjavljuje saučešće. Ubica iz statusa okrivljenog postaje optuženi pa osuđeni. Mediji izveštavaju, manje ili više u skladu sa poznatom novinarskom „što je nesreća udaljenija, potreban je veći broj mrtvih da bude vest“. Tako je bilo i, nažalost, tako će i biti.

Ubistvo je uzburkalo strasti porodice i prijatelja ubijenog, pa su krenuli u protestne šetnje. Čini se, sasvim legitimno. Istini za volju, malo je neobično da se protestuje baš u Cigan-mali. Mada, možda i nije, ako se uzme u obzir da je počinilac krivičnog dela romske nacionalnosti. Jer ko je kriv? Cigani. Ko krade? Cigani. Ko je nepoželjan? Cigani. Svi Cigani.

U nastavku šetnje nas belaca počele su da lete kamenice i uvrede. Počeli smo da jurimo nepristojno siromašne komšije da im pokažemo gde im je mesto. Počeli smo da palimo baklje s predumišljajem. Dakle, mi belci protiv Cigana. Nije li to početak naše kristalne noći? Jer, da se podsetimo, ko nam je kriv? Cigani.

Protiv rasizma i govora mržnje treba se boriti svako na svoj način. Državni organi primenom zakona. Za poziv na linč zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Javne ličnosti osudom, a u porodici vaspitanjem.

Ja neću da ćutim. Neću da budem „mi“. Neću da me se deca stide. Derem se iz svog glasa: STOP RASIZMU.

Javno se izvinjavam porodicama romske nacionalnosti nad kojima je sproveden linč i osuđujem počinioce - „u svoje ime“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.