KRIK: Mali pomogao ocu da privatizuje Bratstvo

Izvor: B92, 02.Nov.2015, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIK: Mali pomogao ocu da privatizuje "Bratstvo"

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pomogao je ocu da privatizuje firmu "Bratstvo" 2004. godine dok je radio u Agenciji za privatizaciju, tvrdi KRIK.

To je treća u nizu optužbi na račun Malog u poslednje tri nedelje, nakon pisanja KRIK o kupovini stanova u Bugarskoj i poslova sa državnim zemljištem i uzgajanjem pečurki.

Kako navode novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, Ministarstvo privrede je posle istrage tražilo i poništavanje privatizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Bratstva", ali do toga nije došlo.

Prema istraživanju KRIK-a, Mali je otkrio konzorcijumu svog oca "insajderske" i osetljive informacije pre aukcije, što je bilo odlučujuće u privatizaciji.

Kako se navodi, Mali je kao službenik Agencije za privatizaciju 2002. godine vodio razgovore sa predstavnicima mađarske železničke kompanije "Dunavagon", koja je bila zainteresovana za "Bratstvo".

Iako je već sarađivala sa firmom iz Subotice i imala planove za njen razvoj, nije uspela da pobedi na aukciji u martu 2004. godine, već su "Bratstvo" preuzeli otac Siniše Malog Borislav, koji se spominjao i u poslovima oko komposta i firme "Alfa Protein", i njegov poslovni partner Vladimir Delić.

Mađarska kompanija se ubrzo žalila na ishod prodaje, uz tvrdnju da je razgovor sa Malim upotrebljen protiv "Dunavagona" i da je on svom ocu otkrio osetljive informacije o "Bratstvu", što mu je pomoglo da pobedi na aukciji.

Kako piše KRIK, u žalbi "Dunavagona" se navodi da kupci "nisu došli da pregledaju kompaniju pre aukcije, jer su bili povlašžćeni u saznanju podataka i detaljno informisani od strane Siniše Malog".

Ministarstvo privrede na čelu sa ministrom Predragom Bubalom je zbog žalbe sprovelo istragu i ubrzo tražilo ponavljanje aukcije, ali se Agencija za privatizacija oglušila o taj zahtev.

Mali, koji je od 2000. bio na čelu Centra za tendere, u međuvremenu je napustio Agenciju, a imenovan je za člana upravnog odbora "Bratstva", što je ministarstvo okarakterisalo kao "protivuslugu".

KRIK navodi da je nakon privatizacije firma "Bratstvo" propala, da je brzo izgubila svog najvećeg kupca, mađarski "Dunavagon", a da kupac nije poštovao ugovore i uložio obećani novac.

Mali danas nije odgovorio na nove optužbe, ali je premijer Aleksandra Vučić ponovio da "on više neće biti gradonačelnik, ako nadležni organi utvrde da je tačan deseti deo optužbi".

Kako je rekao, Mali neće biti na funkciji gradonačelnika ukoliko se pokaže da je bio u sukobu interesa, odnosno ako se dokaže da je bio direktor of šor kompanija 2014. i 2015. što mu se pripisuje u tekstovima KRIK-a o kupovini stanova u Bugarskoj.

"Siniša Mali neće biti gradonačelnik ako se pokaže da je bilo gde, bilo šta radio, pa makar i bilo zastarelosti apsolutne ili relativne da se vodi postupak. U to nema sumnje", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je dodao i da veruje da to doga neće doći, a naveo je i da se Mali "optužuje da je nešto radio dok je na vlasti bila DS".

"Plašim se da ćete da dobijete drugačiji odgovor, ali ću razgorvarati i sa bugarskim državnim organima", poručio je Vučić.

Upitan da li je video tekst o "Bratstvu", Vučić je rekao da je video da je "neka glupost", ali da nije pročitao.

"Neću da dozvolim da u moralnom smislu padne bilo kakva sumnja i na stranku koju vodim i na bilo kakoga drugog. Mali nije optužen da je radio bilo šta loše u vreme svoje vlasti, kada je deficit grada smanjio za četiri puta, optužuju ga za vreme njihove vladavine", istakao je premijer.

Mali je ranije, govoreći pred novinarima nakon incidenta u kome je komunalna policija oduzela novinarima kamere i telefone, odbacio sve optužbe i rekao da su tekstovi o njegovim poslovima deo prljave igre i politička nameštaljka.

Zatim je u intervjuu za "Kurir" rekao da ne razmišlja o ostavci, kao i da "opozicija ima interes" u "nameštanju afera".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.