KRENULA ŠKOLA: Prvi raspust već u novembru

Izvor: Mondo, 03.Sep.2018, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRENULA ŠKOLA: Prvi "raspust" već u novembru

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce u Srbiji počela je danas, a u 33 škole širom zemlje, upisana su i 344 đaka imigranta. Prvi slobodni dani već u novembru. Štrajk upozorenja u 1.000 škola.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole prvo polugodište počinje danas i završava se 31. januara 2019. godine. Deca su uspešno krenula i u Vojvodini i u centralnoj Srbiji, doduše sa štrajkom upozorenja u određenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << broju škola.

Drugo polugodište počeće u ponedeljak, 18. februara 2019. godine, a završiće se u petak, 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno u petak, 14. juna za učenike od prvog do sedmog razreda.

Đaci imigranti

Deca imigranti školskog uzrasta smešteni u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije krenuli su u Srbiji u škole u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri.

Učenici u centralnoj Srbiji imaće u narednoj školskoj godini četiri raspusta - jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

Učenici u Vojvodini imaće jedan raspust manje, jer je izostavljen jesenji raspust.

Na prvu kratku pauzu - jesenji raspust, učenici će već u novembru i taj raspust trajaće četiri dana, od 9. do 12. novembra.

Zimski raspust za učenike u Vojvodini, prema obrazovno-vaspitnom kalendaru koji donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, pocinje 24. decembra, a završava se 14. januara 2019. godine.

Za učenike u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara, a završava se u utorak, 8. januara 2019. godine. Neradni će biti i 1. i 2. januar zbog Nove godine.

Važan razgovor koji treba da obavite sa "prvakom"

Drugi deo zimskog raspusta počinje u petak, 1. februara, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019. godine. Na zimski raspust se naslanja i Dan državnosti, te će tako drugo polugodište početi 18. februara.

U školske klupe ove godine sešće 67.000 prvaka

Za učenike u Vojvodini prolećni raspust počinje od petka, 19. aprila i traje do četvrtka, 2. maja, dok za đake u ostatku Srbije počinje u utorak, 30. aprila i traje do 3. maja.

Za učenike osmog razreda predviđeno je da probni završni ispit polažu 12. i 13. aprila, a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu 17, 18. i 19. juna.

ŠTRAJKUJE VIŠE OD 1.000 ŠKOLA

U više od 1.000 škola u Srbiji danas je u toku štrajk upozoranje, a časovi traju 30 minuta, saopštili predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS "Nezavisnost", Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije.

Prosvetari najavljuju seriju štrajkova

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je novinarima da na današnjim pregovorima sa ministrima državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i finansija Sinišom Malim "nije ništa konkretno dogovoreno" i da nije postignuta saglasnost o platnim razredima, što je sporno pitanje za nastavnike koji traže da budu u istom razredu kao i lekari opšte prakse.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počela nova školska godina

Izvor: BKTV News, 03.Sep.2018

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce u Srbiji počinje danas, a u 33 škole širom zemlje, upisana su i 344 đaka migranta...Reč je o deci migrantima školskog uzrasta smeštenoj u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije, a škole koje...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.