KREĆE ISTRAGA HORORA U PETNICI: Istražni organi pokrenuli postupak zbog seksualnog zlostavljanja - počelo davanje izjava

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021, 07:21

KREĆE ISTRAGA HORORA U PETNICI: Istražni organi pokrenuli postupak zbog seksualnog zlostavljanja - počelo davanje izjava

Veliki deo žrtava, u vreme seksualnog napastvovanja, bio je maloletan.

Istražni organi bili su juče u "Petnici" i započet je proces davanja izjava, rekao je direktor Istraživačke stanice Nikola Božić povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje.

- Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nešto ne sme nikada više desiti - poručio je Božić za RTS.

Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika.

Organizovaće, kako je dodao, intenzivne programe obuke po tim temama za sve učesnike programa.

Podsećanja radi, o seksualnom zlostavljanju u Petnici javnost je saznala pošto su polaznice u razgovoru za nedeljnik "Vreme" detaljno ispričale kroz šta su prošle.

- Bile su maloletne, ili tek punoletne, kada ih je čovek identifikovan kao S. primoravao da se skidaju, fotografišu gole, a u nekoliko slučajeva dogodilo se i celonoćno maltretiranje i fizičko nasilje. S. je polaznicima programa u Petnici, u kojoj je bio "možda i od osnivanja", predstavljan kao autoritet i omiljena osoba, i bio je zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u "Petničkim sveskama" i predstavljani na godišnjoj konferenciji "Korak u nauku".

Kako navodi nedeljnik Vreme, sa S. je sporazumno raskinut radni odnos 2017. godine. Ipak, iako zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, mejl prepiske u koje je "Vreme" imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi "Petničkih svezaka".

On je tada angažovan honorarno jer su čuli da je u teškoj materijalnoj situaciji, ali tvrde da nije imao nikakav kontakt s decom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.