KRAJ APRILA U JESENJIM TONOVIMA, A U MAJU - KASNI MRAZ: Najpoznatiji meteorolog objavio detaljno šta nas čeka - danas poslednji sunčan dan?

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2023, 18:25

KRAJ APRILA U JESENJIM TONOVIMA, A U MAJU - KASNI MRAZ: Najpoznatiji meteorolog objavio detaljno šta nas čeka - danas poslednji sunčan dan?

Kakvo nas vreme očekuje u maju pogledajte u najnovijoj vrmenskoj prognozi za Srbiju.

U ponedeljak promenljivo ili pretežno oblačno i nestabilno uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, dok će posle podne biti uslova i za lokalne vremenske nepogode, pre svega nad istočnim delom regiona, gde će i dalje biti vrlo toplo, piše Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Kako će padavine biti lokalnog karaktera biće velikih razlika na malom prostoru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i neki delovi će dobiti nekoliko jakih naleta kiše, dok bi samo malo dalje moglo ostati suvo. Vetar tokom dana u okretanju na zapadni i severozapadni smer i u zoni pljuskova na kratko može biti vrlo jak. Dnevni maksimum od +14 na severozapadu do oko +25 na istoku regiona.

- U utorak promenljivo oblačno i nad severnom delom regiona uglavnom suvo. Nad središnjim i jugoistočnim predelima povremna pojava kiše i grmljavinskih pljuskova, dok će u utorak uveče na severozapadu regiona očekuje novo naoblačenje sa kišom. Duvaće umeren zapadni i jugozapadni vetar, dok bi se dnevni maksimum kretao od +14 do +18 stepeni Celzijusa - najavljuje Čubrilo.

U noći ka sredi i u sredu tokom dana sledi premeštanje još jednog hladnog fronta, iza kojeg će uslediti spuštanje već količine hladnijeg vazduha te će u sredu uz novo, prolazno, naoblačenje biti kiše i pljuskova dok će na planinama, posebno preko 900mnv biti i prolaznog snega. Više padavina treba očekivati nad središnjim i južnim delovima regiona. Vetar u okretanju a pojačan i jak seevrozapadni. Dnevni maksimum od +7 do +14 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

- Sa brzim razvedravanjem koje se očekuje krajem dana noć ka četvrtku vrlo hladna uz niske minimume koji bi se u nizijama kretali od +1 do +6,a predelima preko 800mnv od -5 do +2 stepena Celzijusa. Sa ovako niskim minimuma rizik od pojave kasnog mraza (uglavnom prizemnog) postoji i u nizijama regiona, dok je u predelima preko 700mnv vrlo izvestan - najavljuje meteorolog.

Od četvrtrak suvo i postepeno toplije ali bez jačeg otopljenja tako da će se u petak i za vikend maksimumi kretati od +14 do +19 stepeni Celzijusa. U nedelju bi ponovo moglo biti nestabilno.

Početak maja deluje kao nestabilan uz česte lokalne grmljavinske pljuskove i maksimume uglavnom od +14 do +20 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka. Manje pouzdan, CFSV2 model za sada sve do oko 12.05. nema signal za konkretniju stabilizaciju i otopljenje.

Od ponedeljka ponovo ulazimo u period nestabilnog, a sredinom nedelje i hladnog vremena uz rizik od pojave kasnog mraza oko 27. maja, zaključuje Čubrilo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.