KRAĐOM DO RADIJACIJE!

Izvor: Kurir, 17.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAĐOM DO RADIJACIJE!

U krugu Elektronske industrije u Nišu pronađena drvena radioaktivna kutija, koju su preksinoć bezbedno odneli stručnjaci Instituta „Vinča“

NIŠ - Kutija sa opasnim radioaktivnim materijalom, koja je pronađena pored ograde Elektronske industrije u Nišu, potiče iz nekadašnjeg vojnog programa ove fabrike, koja je svojevremeno proizvodila uređaje za merenje zračenja, a pretpostavlja se da je neko od radnika pokušao da je ukrade, ne sluteći šta je u njoj i kakvom se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << riziku izlaže.

Pronašli su je radnici obezbeđenja. Odmah su pozvali Centar za obaveštavanje, policiju i druge nadležne organe, stigli su odmah i republički inspektor i ekipa Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, a preksinoć je na licu mesta bila i ekipa za dekontaminaciju i trajno skladištenje radioaktivnih materijala Instituta „Vinča“ iz Beograda. Na neobičnoj kartonskoj kutiji sa metalnim ojačanjem izmereno je zračenje od 280 mikrogreja na sat, mnogostruko veća od bezopasne doze od 0,13 mikrogreja.

Naš izvor iz vrha bivšeg rukovodstva EI korporacije navodi da su „dozimetre“ za merenja zračenja, takozvana penkala ili komponente za njih devedesetih godina proizvodile nekadašnji „Poluprovodnici“ (sada „Komponente“), i Istraživačko-razvojni institut (IRI). Međutim, oznaka na pronađenoj kutiji, po kojoj ona datira iz 1967. godine, unosi zabunu o njenom mogućem poreklu, jer takvi uređaji nikada nisu pravljeni u EI. Inače, isti, pouzdani izvor navodi da se misteriozna kutija mogla naći u blizini ograde fabričkog kruga ne samo posle čišćenja privatizovanih pogona, već i pri pokušaju nekog od radnika da je iznese iz fabrike.

- Nije tajna da se iz pogona EI krade sve i svašta i da se ti predmeti prebacuju preko ograde. Ponesu ljudi, pa kad iznesu, tek onda vide o čemu se radi i šta će sa tim što su izneli - kaže naš izvor.

- Bez obzira na to što je za sada nepoznato ko je ostavio tu kutiju i ko je i koliko dugo mogao biti u njenoj neposrednoj blizini, procenjujemo da se reagovalo brzo i efikasno i da zdravlje radnika EI nije moglo biti ugroženo - izjavio je republički ekološki inspektor za incidentne situacije Slaviša Banković.

On još kaže da je na kutiji uočena 1967. kao godina proizvodnje i da se pretpostavlja da je služila kao nekakav merni instrument. Radnici obezbeđenja su kutiju, koja je ličila na one stare koferčiće, otvorili, videli da unutra stoji upozorenje „radioaktivno“ i odmah obavestili policiju. Šef Odseka za radiološku dijagnostiku niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika mr Dušica Vučić izjavila je da su merni instrumenti pokazali da se radi o „alfa“ zračenju, čiji je intenzitet najveći u neposrednoj blizini

U kutiji se nalazilo parče metala koje je bilo izvor radioaktivnog zračenja, radnici obezbeđenja EI bili su samo kratko u njenoj blizini i procenjuje se da je reakcija bila brza i efikasna. Misterioznu kutiju su po propisanoj proceduri i u bezbednom pakovanju odneli na skladištenje stručnjaci „Vinče“, jedini ovlašćeni za takav posao. Njeno za sada nepoznato poreklo dalje će ispitivati nadležni državni organi.[ antrfile ]

RADNICI U PANICI

- Zračenje iz kutije jeste veliko, ali je već na pola metra od nje u dozvoljenim granicama. Teško je pretpostaviti gde je ona bila pre nego što je bačena u fabrički krug, ali u svakom slučaju nema razloga za paniku - kaže inspektor Slaviša Banković.

Među radnicima obezbeđenja koji su dodirivali i otvorili kutiju, ali i drugim radnicima EI ipak vlada uznemirenje i strah da možda u blizini svojih radnih mesta imaju još sličnih i opasnih „sprava i uređaja“.

KUTIJA NIJE OTVARANA

Nezvanično saznajemo da su stručnjaci „Vinče“ utvrdili da je zaista u pitanju radijacijski izvor, uz pretpostavku da je reč o uređaju za „kalibraciju“, odnosno baždarenje dozimetara (takozvanih „penkala“), koje je EI nekada proizvodio za potrebe vojske i civilne zaštite. Utvrđeno je i da je niko, pre radnika obezbeđenja, nije otvarao.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.