KPS-u zabranjen ulazak u Gračanicu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Avg.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KPS-u zabranjen ulazak u Gračanicu

Mada su u Kosovskim policijskim snagama (KPS) koje će ubuduće obezbeđivati manastir Gračanicu uglavnom Srbi, Srpska pravoslavna crkva neće im dozvoliti da ulaze u portu i manastirsko imanje, što je bilo dopušteno vojnicima Kfora.

- Mi smo jasno rekli Kforu da nećemo dozvoliti da nas oni obezbeđuju, bez obzira na to što se radi o Srbima, jer nose uniformu samozvane države Kosovo.

Organizovaćemo dodatno obezbeđivanje i svakako ćemo postaviti portira - kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u manastiru Gračanica, prvom od devet srpskih svetinja koje će u narednom periodu Kfor prepustiti na čuvanje kosovskoj policiji pod komandom albanske vlasti u Prištini.

Kako je "Vestima" potvrđeno u manastiru, i juče su oko objekta patrolirali švedski vojnici iz sastava Kfora, dok pripadnike KPS-a monaštvo nije videlo.

U manastiru veruju da će Kfor definitivno otići krajem meseca, posle manastirske slave Velike gospojine, 28. avgusta.

Ni dan posle najave Kfora da se povlači, monahinje u Gračanici nisu promenile svoj svakodnevni ritam monaškog života, a ne žele ni da pomišljaju na strah zbog toga što će njihova lična sigurnost i bezbednost srpske svetinje iz 13. veka biti prepušteni KPS-u.

- Ne plašim se, mi smo krenuli Hristovim putem, pa šta bude - kaže za "Vesti" mati Irina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.