KPS preuzima kontrolu granice

Izvor: RTS, 28.Apr.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KPS preuzima kontrolu granice

Međunarodne vojne snage na Kosovu predaju kosovskoj policiji kontrolu granice sa Albanijom.

U okviru nastavka procesa prenosa odgovornosti na privremene kosovske institucije, danas će Međunarodne vojne snage na Kosovu prepustiti kosovskoj policiji kontrolu granice sa Albanijom. 

Prenos nadležnosti se događa u okviru "povlačenja trupa Kfora iz graničnog područja".

Komandant Kfora Markus Bentler, najavljujući prenos ovlašćenja, ocenio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kosovska policija "sve pripremljenija, profesionalnija i efikasnija u vršenju ovog posla".

U NATO ocenjuju da je prenošenje ovlašćenja na lokalne institucije "indikacija napretka na Kosovu".

Komandant južnog krila NATO Mark Ficdžerald je tokom nedavne posete Kosovu rekao da je prenos ovlašćenja na kosovsku policiju pozitivan signal.

"Mi ne želimo da čekamo do zadnjeg trenutka sa prenosom ovlašćenja, već to želimo da obavimo dok Kfor ima još snažno prisustvo. Tako smo sposobni da nadgledamo, pomažemo i savetujemo", rekao je Ficdžerald.

Prenos ovlašćenja je već izvršen na granici sa Makedonijom. Komandant Kfora je najavio da će se prenošenje nadležnosti za čuvanje granice na kosovsku policiju nastaviti i u drugim graničnim područjima, ali da ne postoje rokovi i da e slucaj svake zemlje biti posebno razmotren.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.