KPS čuva granicu sa Albanijom

Izvor: RTS, 19.Apr.2010, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KPS čuva granicu sa Albanijom

Granicu između Kosova i Albanije od kraja aprila čuvaće kosovska policija, poručio Kfor. Prenošenje nadležosti na KPS nastavlja se i na drugim graničnim prelazima, izjavio komadant Kfora.

Komandant Kfora Markus Bentler izjavio je da će međunarodne mirovne snage krajem aprila   kontrolu granice sa Albanijom prepustiti Kosovskoj policijskoj službi. 

Kfor  će nastaviti da prenosi odgovornosti na kosovsku policiju u okviru povlačenja trupa Kfora iz graničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << područja, izjavio je Bentler posle sastanka sa američkim admiralom  Markom Ficdžeraldom, komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju.

Kfor ocenjuje da je kosovska policija "sve pripremljenija, sve profesionalnija i efikasnija u vršenju ovog posla", rekao je Bentler.

Markus Bentler je dodao da će se prenošenje nadležnosti za čuvanje granice na kosovsku policiju nastaviti i u drugim graničnim područjima, da za to ne postoje rokovi, a da će slučaj svake zemlje biti posebno razmotren.

Komadant Kfora nije komentarisao mogućnost da kosovska policija ubrzo preuzme kontrolu nad pojasom prema Srbiji.

"Mi blisko sarađujemo sa našim srpskim partnerom na drugoj strani na očuvanju sigurnosti tog dela graničnog područja", rekao je komandant Kfora.

Admiral Ficdžerald rekao je da je prenošenje ovlašćenja na institucije Kosova "indikacija napretka na Kosovu".

"To je pozitivan signal. Mi ne želimo da čekamo sa prenosom ovlašćenja do zadnjeg trenutka, već to želimo da obavimo dok Kfor ima snažno prisustvo. Tako smo mi sposobni da nadgledamo, pomažemo i savetujemo", rekao je admiral Ficdžerald.

Ficdžerald će sa komandantom Kfora pratiti vežbu Bezbednosnih snaga Kosova koja će se održati u Termoelektrani B Kosovske elektroenergetske korporacije u Obiliću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.