Izvor: B92, 14.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA: SRBIJA I CRNA GORA SU DEO EVROPE

Predsednik SRJ Vojislav Kostunica izjavio je u subotu u Bijaricu u Francuskoj da njegov dolazak na samit Evropske unije, koji se odrzava u tom letovalistu, potvrdjuje da je SR Jugoslaviji, odnosno Srbiji i Crnoj Gori mesto u Evropi. Na konferenciji za novinare Kostunica je rekao da Srbija i Crna Gora jos od proslog veka "istorijski i ekonomski" pripadaju Evropi. Zajedno sa Kostunicom, na konferenciji za novinare bili su i francuski predsednik i premijer Zak Sirak i Lionel Zospen. Dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na samit EU, Kostunica je ocenio i kao potvrdu da se prilike u SRJ normalizuju i najavio da ce uskoro biti formirana savezna vlada i da ce biti raspisani republicki izbori u Srbiji. Opisujuci promene koje su zahvatile Srbiju, Kostunica je rekao da su u samo jednom danu otvorene jugoslovenske granice i da je tada u SRJ uslo 500 stranih novinara. Normalizovani su trgovinski odnosi Srbije i Crne Gore, a vlast i opozicija imaju normalnu komunikaciju, rekao je jugoslovenski predsednik. On je takodje rekao da je "najveci deo posla obavljen" i da je to "uradio narod", kao i da javni poredak u Jugoslaviji nije ugrozen, ali da je potrebno izvesno vreme za konsolidaciju policije. Bivsi predsednik SRJ Slobodan Milosevic, prema recima Kostunice, nikada nije bio slabiji i svakodnevno gubi uticaj. Na pitanje o buducoj saradnji SRJ i Haskog tribunala, Kostunica je rekao da se nada da ce EU razumeti da saradnja sa Haskim tribunalom ne moze biti prioritet, vec da je konsolidacija demokratskih institucija prioritet nove vlasti u SRJ. Kostunica je rekao da je na radnom rucku zatrazio od lidera EU konkretnu pomoc za rekonstrukciju jugoslovenske ekonomije, humanitarnu pomoc, kao i pomoc u energentima. "Bice potrebne godine za rekonstrukciju ekonomije u Srbiji, deo je unisten bombardovanjem, a deo losim vodjenjem ranijih godina", rekao je Kostunica. Kostunica je jos ocenio da naziv Jugoslavija nije adekvatan za sadasnju zajednicu Srbije i Crne Gore, rekavsi da ta drzava, nakon ustava iz 1992. godine "kao Jugoslavija vise ne postoji, vec se radi o federaciji Srbije i Crne Gore". Odgovarajuci na primedbe da je nacionalista, Kostunica je rekao da je Srbin i da su njegovi pogledi - briga za svoju zemlju, a ne agresija prema ostalima. On je ponovio da postuje rezoluciju UN 1244 o Kosovu i Dejtonski sporazum, prenosi Beta.

Lideri Evropske unije na samitu u Bijaricu pruzili su punu podrsku novom jugoslovenskom predsedniku Vojislavu Kostunici koji im se u subotu pridruzio na radnom rucku i obecali Jugoslaviji pomoc od 175 miliona dolara. Na zajednickoj konferenciji za stampu sa domacinima, francuskim predsednikom Zakom Sirakom i premijerom Lioneleom Zospenom, Kostunica je rekao da Srbija i Crna Gora jos od proslog veka "istorijski i ekonomski" pripadaju Evropi, a svoj dolazak na samit EU, ocenio je kao potvrdu da se prilike u SRJ normalizuju. Kostunica je najavio da ce uskoro biti formirana savezna vlada i da ce biti raspisani republicki izbori u Srbiji. Francuski predsednik Zak Sirak, kako prenosi AP, rekao je da ce "(EU) nastaviti da podrzava" Kostunicu i dodao da "zeli da obnova (SRJ) bude uspesna". "Nismo ovde da postavljamo uslove", dodao je on. Britanski premijer Toni Bler rekao je da njegova zemlja zeli da "prosiri partnerstvo i prijateljstvo" sa novim predsednikom SRJ kao i sa srpskim narodom. "Milosevicev pad je jedna od najboljih stvari koja se dogodila Balkanu i Evropi u vrlo dugom periodu", dodao je Bler. Evropski lideri, kako navodi AP, nisu vrsili pritisak na Kostunicu da Srbe optuzene za ratne zlocine, ukljucujuci i bivseg predsednika Slobodana Milosevica, preda Medjunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu. Kostunici je "potrebno vremena i prostora da stabilizuje svoju vladu", rekao je tim povodom sef holandske diplomatije Jozijas Van Artsen. Evropska unija izrazila je spremnost da preuzme vodecu ulogu u obnovi zemlje i da iskoristi pozitivan duh reformi, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.