Izvor: B92, 18.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA PRISTAO DA BUDE NOSILAC LISTE DOS

Predsednik SRJ i celnik DSS-a, Vojislav Kostunica zatrazio je na sastanku sa liderima DOS-a u petak da se nakon izbora u decembru preispitaju sve nelegalne aktivnosti posle 5. oktobra izvrsene u ime Demokratske opozicije, kao i da polazni stav u buducim razgovorima sa Crnom Gorom o odnosima u zajednickoj drzavi bude cinjenica da je SRJ medjunarodno priznat subjekt. Ovo je za B92 preneo predsednik DS, Zoran Djindjic, koji je dodao da je, posto su se partneri u DOS-u sa tim saglasili, Kostunica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pristao da njegovo ime bude u nazivu izborne liste za decembarske izbore. Prema njegovim recima, ostalo je da se dogovore neki "detalji oko procenata, ali na nivou 0,5 do 0,8 posto", sto znaci da je "definitivno postignut dogovor o svim detaljima zajednickog izlaska na izbore DOS-a".

Djindjic tvrdi da Vojislav Kostunica nije uslovljavao svoj pristanak, vec je pred koalicione saveznike izneo dva stava. "Jedan je da se potvrdi nas koalicioni dogovor sa SNP-om, u kome je stajalo da ce se o buducnosti zajednicke drzave raspravljati kroz saveznu skupstinu i ucesce predsednika SRJ, da cemo cinjenicu da Jugoslavija postoji zvanicno i medjunarodno prihvatiti kao polaznu osnovu svih dogovora o buducoj zajednici Srbije i Crne Gore, a da se necemo ponasati kao da Srbija i Crna Gora postoje nezavisno i da sad 0treba da se dogovaraju o formi buduce zajednice. Drugi stav je bio da se obavezujemo da cemo posle 23. decembra zakonskom, ili nekom drugom kritickom preispitivanju podvrgnuti ne samo ono sto se dogadjalo u vreme Milosevicevog rezima, nego i to sto se dogadjalo od 5. oktobra, kroz formu takozvanih kriznih stabova i drugih parainstitucionalnih i vanistitucionalnih aktivnosti, jer postoji izvestan teret DOS-u da su mnoge aktivnosti u unutrasnjosti navodno obavljene po nalogu i pod firmom DOS-a. Mi iz njih saznajemo ili iz novina, ili kada je sve vec gotovo. Razgovor o tyome je trajao deset minuta, bez ikakve polemike i diskusije, jer su ta dva stava zaista razumna i za sve nas prihvatljiva", rekao je Djindjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.