Izvor: B92, 09.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA PRIMIO NAGRADU

Predsedniku Jugoslavije Vojislavu Kostunici u Njujorku je urucena nagrada "drzavnika godine", koju mu je dodelio Ist-Vest institut.

Nas zajednicki neprijatelj je destabilizacija Balkana, rekao je Kostunica, zahvaljujuci na priznanju 'Drzavnik godine'. On je uputio apel SAD i ostalima iz sveta razvijenih da pomognu Jugoslaviji i ostalim drzavama u regionu, kao sto su to SAD ucinile svojim "Marsalovim planom" u obnovi Zapadne Evrope posle drugog svetskog rata. Zahvajujuci na priznanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kostunica je izrazio i uverenje da ce ovaj njegov dolazak u SAD dovesti do otvaranja nove americke administracije prema Jugoslaviji. Prema njegovim recima, narodu i drzavi kojoj je on na celu potrebna je nova i drugacija podrska u vidu medjunarodnih zajmova i privatnih investicija, "kojima ce se obezbediti budzetsko rasterecenje, izgadnja infrastrukture i obnova zemlje". Kostunica se za to veoma zalagao u svom zavrsnom istupanju u Njujorku, pred auditorijumom od oko 700 gostiju. Medju njima su se, pored brojnih istaknutih licnosti iz javnog zivota, nalazili i predsednik Svetske banke Dzejms Volfenson, predsednik Centralne evropske banke Vim Duizenberg, Dzordz Soros i mnogi drugi. Posle sestomesecnog uhodavanja na celu nove vlasti u Beogradu, od predsednika SRJ se ocekuje da prevashodno zadovolji interese i zahteve medjunarodne zajednice koji se ticu Haga, vladavine zakona i prava manjina i da, istovremeno, odrzi unutrasnju politicku stabilnost zemlje. Tek u tom slucaju, otvara se mogucnost i za razgovor o inicijativama koje je pokrenuo Kostunica, javlja Sense.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.