Izvor: B92, 12.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA: ODBACENA MOGUCNOST NEZAVISNOSTI KOSOVA

Predsednik SRJ Vojislav Kostunica u utorak u 1 sat ujutru vratio se u Beograd iz zvanicne posete Italiji, gde se sastao sa predsednikom Karlom Azeljom Campijem i premijerom Djulijanom Amatom. Predsednik Kostunica je izjavio da je u razgovorima sa svojim domacinima dobio jasno izrazenu podrsku ocuvanju suvereniteta i integriteta Jugoslavije. "Ta podrska ispoljila se u odbacivanju i same primisli na nezavisnost Kosova, u insistiranju na doslednoj primeni rezolucije 1244 i zalaganju za povratak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbeglog i raseljenog stanovnistva sa Kosova i Metohije i, istovremeno, u zalaganju za to da se odnosi unutar jugoslovenske federacije rese u demokratskom dijalogu izmedju dveju federalnih jedinica. Nasi italijanski sagovornici su nesumnjivo svesni, poznajuci prilike na Balkanu, koliko bi i najmanja promena granica mogla imati dalekosezne i kobne posledice po mir i stabilnost koji se vracaju na ovo podrucje i koji nagovestavaju novu eru u odnosima izmedju balkanskih drzava", rekao je predsednik SRJ.

Boravak u Italiji jugoslovenska delegacija je iskoristila i za potpisivanje bilateralnih sporazuma izmedju dve zemlje, o cemu je novinarima na beogradskom aerodromu govorio ministar inostranih poslova Goran Svilanovic: "Minostar inostranih poslova Rpublike Italije Lamberto Dini i ja potpisali smo sporazume o zastiti i unapredjivanju i podsticanju ulaganja. Osim toga potpisali smo jos tri sporazuma koji se odnose na saobracaj na Jadranskom moru - regulisanje saobracaja, regulisanje javljanja i zajednicki saobracaj. Ova tri sporazuma bi trebalo da doprinesu olaksavanju saobracaja, zaustavljanju nedozvoljene plovidbe u Jadranskom moru i da time olaksaju plovidbu, ali i borbu protiv kriminala i korupcije na ovim prostorima. Razgovori koje smo imali od velikog su znacaja, jer predstavljaju jos jedan doprinos onome sto smo gradjanima obecali, a to je potpuno otvaranje zemlje, ukidanje sankcija i omogucavanje normalne komunikacije svih nasih gradjana sa celokupnom medjunarodnom zajednicom", rekao je Goran Svilanovic.

Jugoslovenski predsednik i ministar inostranih poslova posetili su i Vatikan, gde su se sastali sa poglavarom Rimokatolicke crkve papom Jovanom Pavlom Drugim. Medjutim, Kostunica i Svilanovic su odbili da, u obracanju novinarima, saopste temu i detalje razgovora obavljenih u Vatikanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.