Izvor: B92, 25.Mar.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA O STARIM I NOVIM PROBLEMIMA

U nedelju je u beogradskoj opstini Stari Grad na sednici Glavnog odbora DSS-a ucestvovao i predsednik Jugoslavije i te partije Vojislav Kostunica. 'Nas svakako ocekuju izbori ili savezni ili republicki', rekao je Kostunica obracajuci se ucesnicima. Ukoliko Jugoslavija opstane, neophodna je promena Ustava kako bi on bio po meri obe jedinice. Ukoliko Jugoslavija ne opstane, slede nam republicki izbori kako bi postojeci Ustav zamenili novim.

Analizirajuci, kako je rekao, katalog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << starih i novih problema u zemlji Kostunica je apostrofirao Crnu Goru, Kosmet, jug Srbije, pitanje Vojvodine i tesku ekonomsku situaciju. Pored tih postoje i problemi sa kojima nas suocava svet rekao je Kostunica i govoreci o pitanju izrucenja haskom tribunalu istakao: 'Nece to biti jednostavno i lako. Mozda je to uzaludno. Jos uvek ukazujem da u zakonu koji je hrvatska usovjila ne postoji automatsko izrucenje - postoji sirok prostor za one koji drze do drzavnog i nacionalnog dostojanstva i koji su dovoljno odgovorni da se tu pronadje i pod tim nepovoljnim uslovima i pritiscima kojima smo izlozeni nekakav tracak nade, neko mesto za ovu drzavu pod suncem'.

Predsednik Jugoslavije je rekao da je hapsenje i izrucenje bivseg gradonacelnika Prijedora Milomira Stakica u Hag "izuzetak koji nije smeo da se napravi". Govoreci o 31. Martu, kao roku za ispunjavanje uslova americke administracije, Kostunica je rekao: 'Postoji nesto sto je vaznije od zahteva koji su najcesce rukovodjeni pritiscima i interesima pojedinih vrlo ratobornih, da ne kazem militantnih nevladinih organizacija u Vasingtonu. Skoro da je njihov uticaj najveci - kao na primer uticaj Medjunarodne krizne grupe. I osim nas i americka administracija je izlozena tim pritiscima'.

'Objasnjenja koja ce biti data u predstojecem periodu verujem da ce biti dovoljna da zemljku jednom za svagda izbave od raznoraznih medjunarodnih pritisaka i ucena sa kojom se nastavilo i posle Milosevicevog pada', zakljucio je predsednik Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.