Izvor: B92, 22.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA: NECU SMENITI TOMICA

Beograd -- Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica je izjavio da nece udovoljiti zahtevu DOS da smeni sefa Sluzbe vojne bezbednosti, generala Acu Tomica. "Smenio bih Tomica u slucaju da sam siguran da su prekrseni vazeci propisi. Medjutim, sve upucuje na cinjenicu da to nije bio slucaj i da su Tomic, Uprava bezbednosti i Vojska Jugoslavije postupali po vazecim propisima", rekao je Kostinica. On je dodao da se prilikom hapsenja potpredsednika Vlade Srbije Momcila Perisica i americkog dipomate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dzona Dejvida Nejbora, prema podacima kojima on raspolaze u ovom trenutku, postupalo u skladu s postojecim pravilima.

"Mozda u tim propisima nije sve onako kako bi trebalo da bude, ali ponekad je postovanje i loseg zakona bolje od postovanja neceg sto nije zakon, jer bi se situacija pretvorila u postovanje anarhije. To sigurno ne bi doprinelo stabilnosti zemlje, koja nam je itekako potrebna", dodao je jugoslovenski predsednik.

U petak lideri DOS-a nisu bili raspolozeni da komentarisu izjavu Vojislava Kostunice, sa obrazlozenjem da treba sacekati sednicu Vrhovnog saveta odbrane koja je zakazana za ponedeljak. Dok su uglavnom svi bili nedostupni, Vladan Batic odbio je da za B92 govori na ovu temu uz obrazlozenje da je, citiram, u kafani i da mu je to trenutno vaznije.

Vesic: Nezakonito snimanje i pracenja potpredsednika Vlade Clan rukovodstva Demokratske stranke Goran Vesic u petak je ostro kritikovao predsednika Jugoslavije Vojislava Kostunicu zbog odbijanja da smeni sefa Sluzbe vojne bezbednosti, generala Acu Tomica, ali je izrazio nadu da ce to ipak biti ucinjeno. Vesic je rekao da Kostunica moze da bira da li ce saradjivati s legalno izabranom Vladom Srbije ili s Tomicem, koga je opisao kao "sumnjivog generala". Istovremeno, Vesic je izrazio nadu da ce Tomic biti smenjen i da ce na predstojecoj sednici Vrhovnog saveta odbrane biti utvrdjena odgovornost Uprave za vojnu bezbednost Vojske Jugoslavije zbog "nezakonitog snimanja i pracenja potpredsednika Vlade Srbije Momcila Perisica i hapsenja stranog diplomate". Vesic je ocekuje da ce na sednici VSO biti smenjen nacelnik Generalstaba VJ Nebojsa Pavkovic.

Sta se radi "kad ulovite nekog s rukom u cegeru"...

Novinar nedeljnika "Vreme" Milos Vasic ocenio je da se jedna cisto spijunska afera, odnosno hapsinje Momcila Perisica, pretvorila u obicnu srpsku politicku pricu u kojoj je uvek u prvom planu sukob Kostunica - Djindjic. Vasic je istakao da je u ovom slucaju drzavni interes iskompromitovan zbog pakosti i stranacke zaslepljenosti, pre svega, kako je rekao DSS-a. "Tradicija u tom poslu, kontraspijunazi, kaze da kad ulovite sa rukom u cegeru visokog funkcionera, poslednja stvar koju cete uraditi je da od toga pravite javni skandal. To se uradi na drugaciji nacin. Sastanu se pametni ljudi koji imaju nekog drzavnickog smisla, pa suoce osumnicenog sa nespornim dokazima. Postoje uobicajena tri nacina za obavljanje takvih stvari. Prvi i najefikasniji je da se taj kome je to dokazano eliminise iz politike, otera u neki penzionerski status, sa potpisanom obavezom da rec nece reci, Amerikanci se, u ovom slucaju, odnosno neka druga sila koja je upetljana, upozore isto tako diskretno ali na veoma odlucan nacin da to vise ne rade, doticni diplomata se povuce iz zdravstvenih razloga, kao i njegov klijent ovde, i ta se stvar razresi na jednom mudrom drzavnickom nivou. Ali, problem je sto mudrog drzavnickog nacina razmisljanja u ovoj zemlji ocigledno vise nema", rekao je Vasic.

Micunovic: Uspostaviti demokratsku kontrolu nad vojskom Predsednik Veca gradjana Skupstine Jugoslavije Dragoljub Micunovic poceo je ubrzane konsultacije sa strucnjacima o formiranju radne grupe jugoslovenskog parlamenta koja bi izradila predlog zakona o uspostavljanju demokratske kontrole nad vojskom i njenim obavestajnim sluzbama. U saopstenju iz Micunovicevog kabineta navedeno je da su "mnoga zakonska resenja nasledjena iz perioda nedemokratskog i jednopartijskog sistema", i omogucavaju krsenje bitnih prava gradjana i nepostovanje demokratske procedure, a otvaraju i mogucnosti za zloupotrebu vojne sluzbe bezbednosti u politickim obracunima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.