Izvor: B92, 19.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA NAJAVIO CISCENJE ZONE BEZBEDNOSTI

Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica u utorak je u Palati federacije odrzao prvu konferenciju za novinare u Beogradu. Novinarima ce se ubuduce redovno obracati jednom mesecno. Situaciju na jugu Srbije bila je centralna tema ove konferencije za stampu, javlja B92. Predsednik Kostunica izjavio je da ce posle sednice Saveta bezbednosti biti jasnije kako ce se ostvariti cilj jugoslovenskih vlasti, a to je da albanski teroristi napuste zonu kopnene bezbednosti na jugu Srbije. "U trazenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << resenja da se zona kopnene bezbednosti ocisti od terorista - u smislu - da ih ne bude tamo, preovladalo je misljenje da se to ne moze postici samo jednostranim prisustvom ili intervencijom medjunarodnih snaga i KFOR-a. One su na Kosovu i pored svoga broja dokazale svoju nemoc - one nisu uspele da hermeticki zatvore granicu izmedju Kosova i ostatka Srbije, i zato se uz njihovo prisustvo stvari ne mogu resiti", rekao je Kostunica.

Odgovarajuci na pitanje novinara kako ce albansko stanovnistvo biti zasticeno u ciscenju terena koje najavljuje, jugoslovenski predsednik je rekao da su im garancije za bezbednost vec date time sto se vojska i policije uzdrzavaju od delovanja. "Hocemo da vratimo medjusobno poverenje i pokrenemo dijalog sa politickim predstavnicima lokalnih Albanaca", naglasio je Kostunica. Prema njegovim recima, nije realno ocekivati da Kumanovski sporazum bude promenjen u celini, ali bi on mogao da bude dopunjen odredjenim izmenama: "Vojno - tehnickim sporazumom je predvidjena zona kopnene bezbednosti u sirini od pet kilometara. U toj sirini nase policijske snage mogu da koriste samo lako naoruzanje kalibra 7, 62. Teroristi imaju mnogo vise od toga, tesko narouzanje i sve ostalo. Granica prema Kosovu je veoma porozna i tu treba naci resenje - da li suzavanjem zone kopenene bezbednosti sa pet km na dva ili jedan kilometar, cime bi ova komaunikacija prema jugu Srbije, prema Makedoniji bila oslobodjena od napada terorista. Gradovi na samoj granici, na nekoliko stotina metara od same granice, kao sto su Bujanovac bili bi oslobodjeni tog pritiska. Radi se o srpsko - albanskim gradovima. Sve bi bilo jednostavnije s tim resenjem", ocenio je Kostunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.