Izvor: B92, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA NA SASTANKU ZEMALJA SREDNJE EVROPE

Ljubljana -- Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica izjavio je u petak da je samit predsednika zemalja srednje Evrope prilika da se okupe evropske zemlje koje su nekada tezile Zapadu i sada nastoje da se vrate gde su bile, sa zemljama koje su se nalazile iza takozvane "gvozdene zavese". Prema njegovoj oceni, ovaj vrlo sirok oblik regionalnog povezivanja je u prednosti nad uzim procesima regionalne saradnje, poput dunavske ili Procesa saradnje Jugoistocne Evrope. Kostunica je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se Jugoslavija ovde javlja kao faktor stabilnosti na Balkanu i u Jugoistocnoj Evropi. Ovakvi skupovi pruzaju mogucnost i da u bilateralnim kontaktima budu pokrenuta pitanja vezana za bilateralne odnose, rekao je Kostunica na Bledu.

Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica rekao je, da oseca olaksanje zbog konacnog usvajanja sporazuma o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore. On je ocenio da to predstavlja novi pocetak ne samo za Srbiju i Crnu Goru, vec i za citav region jugoistocne Evrope, izvestava sa Brda kod Kranja novinar Bete Predrag Vujic. Kako je Kostunica istakao da je Sporazum izmedju Srbije i Crne Gore kompromisno resenje koje ce zadovoljiti obe, naizgled, nepomirljive vizije: "Ucinili smo ovaj korak u cilju da se okonca decenija rata i razaranja na zapadnom Balkanu i da se stvarno otvori evropska perspektiva svim narodima koji zive na ovom prostoru. Taj korak je ucinjen i s punim poverenjem u sposobnost i politicku volju Evropske unije da podrzi reforme u Srbiji i Crnoj Gori i celom regionu i da im otvori perspektive ulaska u evropske integracione procese", rekao je jugoslovenski predsednik. Kostunica je istakao da je beogradski Sporazum proizvod zelja i nastojanja u zemlji da gradjanima Srbije i Crne Gore osiguraju prosperitet, sigurnost i mirnodopsku buducnost. Jugoslovenski predsednik takodje je porucio da je vreme prekrajanja granica i rastakanja drzava takodje proslo i da je sada vreme za integrisanje, konsolidovanje i unapredjenje odnosa.

Sesnaest lidera srednje Evrope, medju kojima i jugoslovenski predsednik, ucestvuju na samitu koji ce svecano poceti popodne. Kostunica je u petak imao bilateralne razgovore sa italijanskim predsednikom Karlom Azeljom Campijem, makedonskim i bugarskim predsednikom Borisom Trajkovskim i Georgijem Parvanovim, a uvece ce razgovarati s hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesicem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.