Izvor: B92, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTUNICA I MESIC POTPISALI ZAJEDNICKU IZJAVU

Bled -- Predsednici Jugoslavije i Hrvatske Vojislav Kostunica i Stjepan Mesic potpisali su u subotu na Brdu kod Kranja zajednicku izjavu u kojoj su ocenili da odnosi dve zemlje napreduju i da sva otvorena pitanja treba resavati dijalogom i pregovorima za dobrobit gradjana obe zemlje.

U izjavi se navodi da su dva predsednika konstatovala napredak u odnosima dve zemlje i izrazili zelju da taj proces i dalje bude unapredjivan i ubrzavan. Oni su ocenili da je to prva stepenica na putu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema evropskim integracijama, sto je strateski spoljnopoliticki cilj obe zemlje. Kostunica i Mesic zalozili su se za liberalizaciju viznog rezima izmedju dve zemlje, otklanjanje prepreka na povratku izbeglih i prognanih ljudi, kao i za napredak u zastiti prava manjina. Predsednici SRJ i Hrvatske istakli su i da je postovanje Dejtonskog sporazuma za BiH neposredan interes SRJ i Hrvatske i celog regiona. Dva predsednika saglasila su se da je neophodan nastavak olaksavanja slobodnog protoka ljudi, roba i ideja, sto treba da rezultira liberalizacijom viznog rezima izmedju dve zemlje i potpunim ukidanjem viza. Predsednici SRJ i Hrvatske saglasili su se i da treba raditi na uklanjanju preostalih prepreka koje postoje pri ostvarivanju povratka izbeglih i prognanih lica. Potrebno je, tamo gde za to bude utvrdjena pravna osnovanost, sprovesti reviziju krivicno-pravnih postupaka u vezi s proteklim ratom, uz dosledno postovanje nacela individualizovanja krivice, navodi se u izjavi. Dva predsednika su jos istakla da treba nastaviti sprovodjenje ranijih bilatralnih sporazuma i potpisivati nove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.