KOSTIĆ: Štampanje para ubrzalo bi rast MONTGOMERI: Banke koče razvoj Srbije!

Izvor: Kurir, 26.Mar.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOSTIĆ: Štampanje para ubrzalo bi rast MONTGOMERI: Banke koče razvoj Srbije!

BEOGRAD - Srbija bi trebalo da sledi primer EU i SAD i da štampanjem novca pokuša da ubrza ekonomski rast, izjavio je vlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić.

- Nema nam izlaska iz krize na brži način nego da i mi štampamo novac, što je zapravo druga reč za kvantitativno olakšavanje, koje sada primenjuje EU - rekao je Kostić tokom debate s bivšim američkim ambasadorom u Srbiji Vilijemom Montgomerijem.

Kontrola troškova

Kostić objašnjava da štampanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << novca ne znači nužno hiperinflaciju, već je ključna kontrola na šta će se taj novac trošiti.

- Ako bi taj novac bio potrošen na povećanje penzija, to bi bila katastrofa. Međutim, ako se potroši na poljoprivredu, energetiku, obnovljivu energiju, odnosno ako bi se tim novcem podržala domaća industrija i investicije, ne verujem da bi to bio problem. Naprotiv, to bi pomoglo srpskoj ekonomiji da brže raste - rekao je on i naveo da je takozvano kvantitativno olakšavanje - štampanje novca bilo rešenje za SAD, sada to primenjuje EU, a da su tome pribegle i Kina, Japan i Južna Koreja.

Ogrezli u korupciji

Kostić je ukazao da je problem za poslovanje u Srbiji to što po lokalnim samoupravama ima mnogo „malih Vučića“ koji smatraju da su „bogovi na lokalu“, ali da su problem i parafiskalni nameti „koji su često veći i od korporativnih poreza“.

Diplomata Montgomeri je, s druge strane, ljut na banke u ovom regionu koje, kako kaže, imaju na hiljade načina da zarade novac, a to čine preko astronomskih kamata.

- Mislim da banke mogu bolje da rade posao ako pomognu da ekonomija poraste umesto što se trude da njima raste profit - rekao je on i konstatovao da „vidi da bankama dobro ide“.

On je dodao da je bio zabrinut kad je video koliko korupcija prožima sve sfere, da policajci, lekari i nastavnici uzimaju mito, a naglasio je da je ključni odgovor za taj problem popravljanje ekonomske situacije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.