KORUPCIJA NA VRHUNCU: Za svaku treću lokacijsku dozvolu u Srbiji plaća se mito!

Izvor: Press, 11.Dec.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KORUPCIJA NA VRHUNCU: Za svaku treću lokacijsku dozvolu u Srbiji plaća se mito!

Anketa sprovedena od strane Mreže za poslovnu podršku među 726 menadžera građevinskih firmi koje posluju u Srbiji tokom ove jeseni pokazala je s kojim se oblicima korupcije u praksi najčešće susreću građevinske firme u našoj zemlji.
U realizaciji istraživanja na terenu učestvovale su različite agencije za istraživanje javnog mnjenja, više eksperata u oblasti građevinarstva, građevinskih inženjera >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i stručnih konsultanata.

 
Najčešči oblici korupcije u praksi • Pribavljanje dokumentacije za izdavanje lokacijske dozvole 39,8%
• Pribavljanje dokumentacije iz Katastra nepokretnosti RS za izdavanje građevinske dozvole 35,3%
• Pribavljanje mišljenja i dozvola od strane lokalnih javno-komunalnih preduzeća za različite priključke, planove i ostale dokumente 27,5%
• Procedura za izdavanje upotrebne dozvole 20,8%
• Procedure oko rekonstrukcije, adaptacije i modernizacije objekata 14,6%
• Procedure kod izdavanja dozvole za dogradnju i nadogradnju objekata 13,9%
• Ostale procedure u oblasti građevinarstva i IGM 7%
Rezultati iz tabele pokazuju da je korupcija kod procedura za odobrenje građevinskih radova najveća na nivou lokalnih samouprava koje su nadležne za izdavanje lokacijskih dozvola i da je gotovo 40% firmi moralo da podmiti činovnike iz lokalnih samouprava (mito je traženo u novcu, robi, uslugama ili za podršku u lokalnim političkim kampanjama). Iza lokalnih samouprava sledi Katastar nepokretnosti za koga su mnogi menadžeri rekli da je izuzetno spor u izdavanju neophodnih dokumenata i da se „preko veze” oni dobijaju višestruko brže nego u redovnoj proceduri. Obraćanje lokalnim javno-komunalnim preduzećima u mnogim gradovima i opštinama takođe je veoma mukotrpno za menadžere građevinskih kompanija, pošto se takođe mesecima čeka na određene dokumente, dok poslovi stoje i kompanije trpe štetu.

Sve ovo ukazuje da će novo rešenje iz prekjuče usvojenog Zakona o planiranju i izgradnji, o prenošenju svih obaveza kod izdavanja građevinskih dozvola na organe lokalnih samouprava koje za kompanije podnosice zahteva treba da urade sav posao prikupljanja dokumentacije, biti veoma teško sprovodivo u praksi, jer su upravo lokalne samouprave i njihova javno-komunalna preduzeća, uz republički Katastar nepokretnosti najveći kočničari procedura izdavanja građevinskih dozvola u praksi. Ukoliko resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i instrastukure u kratkom roku ne postavi rigorozan sistem kontrole na nivou svih lokalnih samouprava u praksi, mogućnosti za korupciju na osnovu novog Zakona o planiranju i izgradnji na lokalnom nivou postaće čak i veće.
Šta je kao mito traženo građevinskim kompanijama • Novac 55%
• Roba 18%
• Usluge 17%
• Sredstva za političke stranke 10%
Koruptivni zahtevi ka građevinskim kompanijama bili najčešći dobijenu su sledeći rezultati • Južna i istočna Srbija 56%
• Centralna Srbija (Šumadija) 32%
• Beograd 25%
• Zapadna Srbija 24%
• Vojvodina 17%

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za svaku treću lokacijsku dozvolu u Srbiji plaća se mito

Izvor: GdeInvestirati.com, 12.Dec.2014, 14:55

BEOGRAD - Anketa sprovedena od strane Mreže za poslovnu podršku među 726 menadžera građevinskih firmi koje posluju u Srbiji tokom ove jeseni pokazala je s kojim se oblicima korupcije u praksi najčešće susreću građevinske firme u našoj zemlji...U realizaciji istraživanja na terenu učestvovale...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.