Izvor: B92, 30.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KORAC: LOBI SVERCERA NAFTOM IZ RS PROTIV VLADINE UREDBE

Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Zarko Korac tvrdi da jedan jak finansijski lobi organizuje sverc nafte u Srbiji i Republici Srpskoj, javlja Radio B92. Iako je , prema njegovim recima, na osnovu Uredbe kojom je Vlada uvela monopol na uvoz sirove nafte, prema nekim procenama, u republicku kasu uslo pola milijarde maraka, jos uvek odredjena interesna grupa u zemlji svercuje naftu i ostvaruje veliku dobit. "To su vrlo mocni lobiji i jedan od tih lobija koji se vrlo retko pominje je vezan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Republiku Srpsku i rafineriju u Bosanskom Brodu.

Zanimljivo je da se o njemu nikada ne govori, zbog toga sto on uziva blagonaklonost jednog broja stranaka i zbog toga sto se radi o ljudima koji su bili duboko vezani za vojne i policijske sluzbe unutar Republike Srpske. Ono sto je sustina je da svi zahtevi za ukidanje ove uredbe proisticu iz raznih naftnih lobija, a pre svega ovoga. I zanimljivo je da, kada gledate te napade na Vladu Srbije i zahteve da se ukine ta uredba o drzavnom monopolu, oni su direktno vezani za te lobije, i tu se moze videti ko to podrzava, ko je tu zaradjivao proteklih godina, i kome su oni obecali velika finansijska sredstva ako se izdejstvuje ukidanje te uredbe", rekao je Korac.

Reagujuci na tvrdnje Zarka Koraca direktor Svezne uprave Carina Vladan Begovic kaze da postoje interesne grupe i snazne veze u svercu svake robe, ali da on licno nije obavesten da u Srbiju ulazi nafta svercovana iz Republike Srpske. "Postoje interesne grupe i snazne veze u svetu svake robe, cigareta, naftnih derivata i tako dalje. Ali, povodom izjave potpredsednika Vlade, gospodina Koraca, ne znam zaista. Iz tog pravca je dolazilo dosta naftnih derivata, ali vecinom kao humanitarna pomoc. Mi smo imali dosta uspesnih rezultata, pre svega na Dunavu, gde smo zaplenili preko 1000 tona dizela, ali Republike Srpske, ne znam na koji nacin. Nismo obavesteni. Videcemo. Ja sam vec pokrenuo neke akcije da se to proveri, i da utvrdimo stanje. Zaista, od strane policije nisam obavesten o takvim saznanjima", kaze Begovic.

Osim nafte, prema Koracevim recima, na Balkanu postoji veoma jak lobi svercera cigareta koji radi zajedno sa medjunarodnim lobijem proizvodjaca cigareta. "Mislim da smo mi u jednom veoma teskom vremenu, mi smo usli u jedan otvoreni rat izmedju EU i multinacionalnih proizvodjaca cigareta. Te velike multinacionalne kompanije u stvari znaju da ostvaruju ekstraprofite time sto ogroman broj cigareta koje one izvezu u jednu zemlju se prakticno dalje reeksportuje bez ikakve kontrole, i mi smo deo tog velikog rata i to mozete videti od zagrebackog 'Nacionala', raznih napada, ovo poslednje sa Studiom B.

Ogromna se sredstva koriste da se ni po koju cenu ne govori o sustini, a sustina je da postoji jedna mafija ogromna balkanska, i postoji ta medjunarodna koje zajednicki rade i paradoksalno tu se uopste ne radi o drzavnim strukturama Srbije, vec se radi o citavom nasem okruzenju", kaze Korac.

S druge strane Vladan Begovic navodi da je borba protiv sverca cigareta veoma teska, ali i da se sverc duvanom polako smanjuje. "Vidite, sto se tice cigareta, ja jedino mogu da kazem da imamo izuzetnu saradnju sa, recimo, BAT-om, i oni su zaista ove godine veliku kolicinu cigareta legalno uvezli, ocarinili, a za ostalo zaista ne znam. Ali, vidite iz ovih desavanja sa ova dva slepera koji su zaustavljeni kod Kokinog Broda, da kada svi u principu koriste i uniforme ili svoje neke trenutne pozicije da svercuju i krijumcare, da je to izuzetno tesko savladati.

Imali smo neke indicije i oko dotura cigareta iz pravca Crne Gore, obavestili smo pre dva meseca Ministarstvo unutrasnjih poslova na jednom sastanku, i jedino sto je bitno da se to smanjuje i polako se evidentiraju svi."

Vladan Begovic naglasava da je 2001 bila teska godina za Saveznu upravu carina, ali smatra da je dosta kanala sverca preseceno. Ostaje borba sa jakim organizovanim kriminalom i to je nas najveci zadatak za sledecu godinu, zakljucuje Begovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.