Izvor: B92, 31.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONTROVERZNE IZJAVE IZ DOS O PROMENAMA U VLADI

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilic izjavio je 'da bi se Demokratska stranka Srbije vratila u Vladu Srbije ukoliko bi se ministar unutrasnjih poslova Dusan Mihajlovic povukao sa funkcije i dodao da je Mihajlovic na sednici Predsednistva DOS u utorak izjavio da je spreman da se povuce. "Mihajlovic je mozda radio mnogo, ali izostali su rezultati. Moramo dovesti u red MUP. Mnogo je tu ostalo ljudi iz bivseg rezima koji ocigledno rade sta hoce. Ako se Mihajlovic nekoga plasi da zavede red u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MUP, bolje da ga zamenimo", rekao je Ilic za "Blic".

Jedan od ucesnika pomenutog sastanka, potpredsednik Vlade Srbije i celnik Socijaldemokratske unije Zarko Korac, izjavio je za B92 da nije tacno da je Mihajlovic nudio ostavku rekavsi da je to vrlo lako utvrditi jer je sednica DOS snimana. 'Mihajlovic je izneo ubedljive argumente protiv optuzbi na svoj racun. On nam je na sednici podelio izvestaj svog ministarstva kojim opovrgava navode o porastu kriminala u Srbiji i posebno o porastu nekih oblika kriminala iznoseci podatke o tome da u mnogim oblastima ima mnogo manje kriminala nego na primer u nekim oblastima u zemljama susedstva, kao sto su Madjarska, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Rumunija', rekao je Korac.

Sef Poslanickog kluba DSS u Skupstini Srbije Dejan Mihajlov rekao je da ce njegova stranka na sledecoj sednici Predsednistva DOS traziti izbor nove Vlade. "Nijedna vlada u Srbiji ne moze da funkcionise bez ucesca i podrske DSS, jer gradjani Srbije u DSS imaju najvise poverenja, a samim tim DSS svojom snagom nosi najvecu odgovornost za reforme", rekao je Mihajlov za "Blic". Komentarisuci izjavu Velimira Ilica i mogucnost da se njegova stranka vrati u srpsku vladu, predsednik Jugoslavije i lider DSS Vojislav Kostunica nije bio toliko eksplicitan, govoreci u Pozarevcu. 'Mi se zalazemo za odredjene promene u organizaciji u strukturi Vlade, koja je malo neobicna. Ona ima dve vrste clanova: jedne viseg i druge nizeg ranga. Ima predsednike stranaka koje su clanovi kolegijuma koje donese najvaznije odluke i druge ministre. To je resenje koje nije uobicajeno i koje nije pravno regulisano nijednim aktom. Mozda tu nesto moze da se promeni i dakle nije za DSS pitanje ovog ili onog ministra, nego potrebe da se u teskim prilikama u hodu nesto promeni. Ako su promene nesto sto treba da se desi u drustvu, zasto ne bi bile promene u Vladi', zapitao se Kostunica.

Zarko Korac u izjavi za B92 kaze da je 'predlog premijera Djindjica o dodavanju nekih ministarstva pravi put za DSS ako zeli da se vrati u Vladu'. 'Sto se kritika na racun ministra policije tice, one su na Predsednistvu DOS bile uglavnom politicke prirode', kaze Korac. 'Glavna primedba je izrucivanje Milosevica Hagu i otkopavanje masovnih grobnica. Pod tim uslovima ja nisam spreman da raspravljam o rekonstrukciji Ministarstva unutrasnjih poslova jer se tu radi o kritici politickog stava Vlade u celini i mislim da se ovde otvara sasvim drugacija tema. Cini mi se da je premijer Djindjic jasno otvorio mogucnost resenja problema, ukoliko DSS ne zeli da udje u rekonstruisanu vladu, a do rekonstrukcije ce verovatno doci u oktobru, a prostor postoji da se poveca ucesce DSS u Vladi Srbije, ali to je vec njena odluka', kaze Korac.

Potpredsednik Izvrsnog odbora Nove demokratije Milun Babic izjavio je da je Dusan Mihajlovic funkciju ministra unutrasnjih poslova prihvatio uslovno, na 2 meseca, i da je u maju na Predsednistvu DOS ponudio ostavku na tu funkciju. 'Sve clanice DOS tada su izrazile zadovoljstvo Mihajlovicevim radom i zamolile ga da nastavi da obavlja tu funkciju', rekao je Babic na konferenciji za novinare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.