Izvor: B92, 14.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONTROLA AKCIZNIH MARKICA NA REPUBLICKOM NIVOU

Beograd -- U petak, 14. juna, stupa na snagu Uredba Vlade Srbije kojom ce izdavanje i pracenje kontrolnih akciznih markica za alkoholna pica i cigarete preci sa saveznog na republicki nivo. Rec je o akciznim markicama na osnovu kojih se kontrolise promet cigareta i pice radi utvrdjivanja pravilnosti obracuna akcize i poreza na promet. Prema recima pomocnika republickog ministra finansija Rade Lukovac, od petka vazi nov postupak izdavanja i pracenja markica. Ministarstvo finansija je duzno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da od svih proizvodjaca zatrazi spisak ovlascenih uvoznika i spisak robnih marki namenjenih plasmanu u Srbiji. Zahtev za stampanje markica podnosi se republickom Ministarstvu finansija, koje izdaje nalog za stampanje, kaze Rada Lukovac. "Zavod za izdavanje novcanica akcizne markice za uvozne cigarete i zestoka alkoholna pica dostavlja neposredno proizvodjacu. Uvoznik uopste ne dolazi u kontakt sa akciznim markicama.

Na obrascu koji je podneo proizvodjac, odnosno uvoznik, navedeni su brojni podaci koje Ministarstvo finansija trazi, tako da Ministarstvo finansija, u trenutku kada dostavlja zahtev za izdavanje stampanih markica, tacno zna kolicinu, o kom se brendu radi i na kom carinskom prelazu ce ta kolicina zestokih alkoolnih pica ili cigareta uci u zemlju", kaze ona.

U Ministrstvu finasija se vodi evidencija za svakog proizvodjaca i svakog uvoznika posebno i svi podaci ce biti dostupni. Neutrosene markice koje su vec upucene proizvodjacu moraju kroz robu biti uvezene u roku od 60 dana, a ukoliko to nije moguce moraju biti vracene Ministarstvu. Proizvodjaci, uvoznici i prodavci na malo i veliko duzni su da u petak izvrse popis akciznih markica koje poseduju, upozorava Rada Lukovac. "Sve popisne liste, svi, i uvoznici i proizvodjaci, trgovci na veliko i na malo, duzni su da dostave Republickoj upravi javnih prihoda i finansijskoj policiji u roku od 7 dana. Svi proizvodi na koje su vec zalepljene akcizne markice i koji se nalaze u maloprodaji, moraju biti popisani i popisne liste dostavljene finansijskoj policiji. Jasno da oni nastavljaju dalje da se prodaju s tim postojecim i prilepljenim akciznim markicama", kaze ona.

Cene akciznih markica nisu promenje, a i dalje sve troskove stampanja i slanja inostranom proizvodjacu snosi uvoznik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.