Izvor: B92, 10.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONSTITUISANA SKUPSTINA KOSOVA

Pristina -- U ponedeljak je konstituisana Skupstina Kosova, a za njenog predsednika izabaran je akademik Nedzat Daci iz Demokratskog saveza Kosova, prenosi dopisnik Radija B92. Tokom sednice izabrano je Predsednistvo parlamenta, dok predsednik Kosova nije izabran zbog otvorenog neslaganja predstavnika stranaka Ibrahima Rugove i Hasima Tacija. Inace, Taci je na prvoj sednici kosovskog parlamenta optuzio sefa UNMIK Hansa Hekerupa za povredu ljudskih prava, zato sto ovaj nije dopustio porodici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Adema Jasarija da prisustvuju zasedanju. Sef poslanicke grupe koalicije "Povratak" Rada Trajkovic protestovala je zbog toga sto na konstitutivnu sednicu nije pozvan niko od predstavnika vlastu u Beogradu.

Inauguracionu sednicu Skupstine Kosova je otvorio specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Hans Hekerup. Obracajuci se novoizabranim poslanicima, Hekerup je istakao da je ovo istorijski dan za Kosovo.

"Prvi put u istoriji ucestvujemo u otvaranju istinski demokratski izabrane skupstine koja predstavlja narod Kosova", istakao je Hekerup. U nastavku sednice je izabran predsednik Nedzad Daci, clan Demokratskog saveza Kosova. Nakon izbora, Daci je izjavio novinarima da stanovnici Kosova treba da budu jednaki pred zakonom. "Stanovnici Kosova treba da budu jednaki ne samo pred Bogom, nego i pred zakonom u parlamentarnoj debati, tako da je moj osnovni koncept potpuna saradnja, bez ikakvih ogranicenja, ali uvek imajuci u vidu da smo mi Kosovari i da zajednicki treba da gradimo, ne samo buducnost Kosova, nego da se bavimo i sadasnjoscu", rekao je Daci.

Pored predsednika, na sednici su izabrani clanovi predsednistva skupstine. Ispred DSK su Nedzad Daci i Fatmir Sejdiu, Gojko Savic i Oliver Ivanovic iz Koalicije Povratak, a interese stranaka koje su deklarisane kao nesrpske i nealbanske zastupace Zulfri Merdza. Poslanici DPK nisu imenovali svoje clanove, jer Hekerup nije ispunio njihov zahtev da sednici prisustvuju clanovi porodice Adema Jasarija. Zbog toga su poslanici DPK napustili zasedanje za vreme izglasavanja clanova Predsednistva.

Sef poslanicke grupe Koalicije Povratak Rada Trajkovic rekla je novinarima da je neprijatan dogadjaj to sto srpski poslanici nisu imali adekvatan prevoz. "Predstavnici koji su najzasluzniji za ovo sto su srpski poslanici i pod ovako teskom diskriminacijom unutar parlamenta, mislim na drzavno rukovodstvo Jugoslavije, Srbije i sefa Koordinacionog centra g. Covica, nisu pozvani, nisu u mogucnosti da prisustvuju i mi cemo javno izraziti zaljenje zbog takvog cina", kaze Trajkovic. Nakon pauze, sednica je prekinuta, a sledeca je zakazana za cetvrtak, kada bi trebalo da budu izabrani predsednik Kosova i skupstinska tela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.